Petr Voldán: Lepší je být u stolu než za dveřmi

Lepší je být u stolu než za dveřmi, to je dnešní titulek glosy Petra Voldána. Téma ale není gastronomické, jak by se na první pohled mohlo zdát. Máme před sebou Evropské volby a tak se dnes Petr Voldán věnuje právě tomuto, možná poněkud kontroverznímu, nicméně aktuálnímu tématu.

Máme tu takovou velkou domácnost, která se jmenuje Evropa. Jsme jejími členy, což je zkrátka fakt. Obrazně řečeno se zrovna tady, uprostřed kontinentu, zastavil praotec Čech, který nás sem podle legendy přivedl. S víc než polovičkou sousedů jsme členy Evropské unie. Symbolicky spojení charakterizuje kruh dvanácti hvězdiček.

A jsem u jednoho z matoucích momentů, provázejících unii. Nemálo lidí si myslí, že počet hvězdiček na unijní vlajce odpovídá počtu členských zemí. Což není pravda - unie sdružuje dvacet osm států.

Ve volbách si zvolíme zástupce v Evropském parlamentu

Tedy ti, kteří k volbám půjdou. Nebývá nás zrovna u nás tolik. Opravdu je nám fuk, kdo bude v příštích pěti letech spolurozhodovat, kam bude Evropa směřovat, jak bude vypadat, s kým se bude kamarádit a s kým ne? Rozhodli jsme se být u jednoho stolu s dalšími členy unie a zatím jsme si z talíře vzali slušné sousto - o 740 miliard víc, než jsme do společné kasy vložili.

Jistě, peníze nejsou všechno

A například unijní dotace jsou hodně kontroverzní. Nejen jejich existence, která vnáší různé změny do podnikání, které často víc odrážejí rozdílné priority zájmů než potřeby lidí a trhu. U nás je to i problém složitější administrativy kolem nich - narozdíl od jiných zemí, dotačních machinací, jejich roztékání se do různých bezedných kapes a kapsiček, kam nepatří.

Evropská unie a vlajky států

Nicméně, když nestranní odborníci sečtou plusy a mínusy - ne zaujatí politici, kteří mnohdy unii ani nerozumějí nebo na ni rádi svádějí svoji neschopnost, vychází jako výsledek výhoda být u evropského stolu. Rozhodně je lepší vidět do unijních karet a mít možnost hru ovlivnit, než být za dveřmi a čekat, co se stane. O tom, jestli budou v Bruselu sedět lidé, schopní hájit naše zájmy - opravdové a ne populistické zástěrky typu název rumu a podobně - rozhodneme právě teď.

Brblat je lehké, vyslovit názor - možná to bude i názor na domácí politickou situaci, ale není zas až tak těžké. Volit ovšem musí každý sám, jestli je mu dobře za dveřmi, nebo u stolu, jestli přijde nebo bude doma. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.