Petr Voldán: Kdo jste, lev nebo hovnivál?

Předsevzetí, rady a návody - hlavně ty jak žít, co jíst, pít abychom dosáhli údajného štěstí. Právě tato doporučení, kterými se teď na počátku roku média jen hemží, si bere na mušku ve své pravidelné páteční glose Petr Voldán. Jako vždycky trochu napovídá už otázka v titulku.

Zeptám se vás pro jistotu ještě jednou - možná i proto, abych vám dal čas na rozmyšlenou - Kdo jste, lev nebo hovnivál? Odpovědi neuslyším, ale dovedu si některé docela živě představit. A drobný brouk asi ve statistice prohraje.

Ale teď trochu vážněji. Co říkáte na to množství rad, které pro nás chtějí jen samé dobro, jen to nejlepší, kdyby to šlo, rovnou ráj na zemi? Ovšem pokud - dodržíte sedm pravidel správné konzumace pečiva, devět hlavních zásad pohybu ve venkovním prostoru, čtyři zaručené zkušenosti ze spánkového rytmu, deset bodů super zdravé péče o pleť na krku nebo pět rad co kupovat a co ne v železářství? Že to jsou nesmysly? A to víte jistě? A ony ty podobné zaručené rady a návody laskavých, nezištných radilů jsou snad jiné?

Proč nám doporučuje kdosi většinou bezejmenný, které potraviny máme a nemáme jíst, aby z toho vyšlo, že sáhnete po tom jeho výrobku? A čím se mazat, aby jeho krémy kupovalo co nejvíc lidí. A pak ještě ti, co z toho možná tolik nemají. Když nepočítám hlavně kousek slávy a pocitu, kolik lidí zaujmou, když je přimějí odpovědět jakým jsou zvířetem, aby se dověděli, co dělat třeba pro normální spánek.

Vědci hovniválům zakryli světlo malými stříškami.

Odtud moje dnešní inspirace - prý si máme ujasnit, přistoupíme-li na hru - jestli jsme medvědi, vlci, lvi nebo kdo ještě. Proto jsem se i já ptal - jste spíš lev nebo hovnivál? Bez znalosti pozadí otázky asi většina lidí bude raději majestátným, silným lvem. Než broučkem, co bez ustání valí domů svoji kuličku a ještě má poněkud nevábný název. Leč vězte, že hovnivál je jedním možná z mála zástupců živočišné říše, který neuhne z cesty, protože se podle zjištění vědců orientuje podle hvězd na obloze.

A tak vám v záplavě rad na počátku roku radím - s dovolením - také. Buďte hlavně sami sebou, s vlastním rozumem. A když už, tak klidně i tím pracovitým a své cesty se stále držícím hovniválem. Klidný pátek i celý víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.