Petr Voldán: Kapr nebo štika

Kapr nebo štika, to je otázka, kterou si položil autor dnešní glosy. Ale jak v zápětí uslyšíte, Petr Voldán zatím ještě neřeší, co na sváteční stůl.

Kapra nebo štiku, říkám si při pročítání zpráv uplynulého týdne. A hned vám tím beru z úst případnou otázku, jestli snad už s předstihem řeším dilema, jakou rybu na vánoční talíř. I když v tomto ohledu se chci předem postavit do zástupu přívrženců tradice rybí verze štědrovečerní večeře, byť nás prý podle jakéhosi posledního průzkumu ubývá ve prospěch vinné klobásy.

Volbu kapr nebo štika ale tentokrát nastoluji z jiných pohnutek.

Pravděpodobně jste také zaznamenali, že nás chce Německo raději objíždět po delší trase mezi Berlínem a Vídní, než abychom cestující zdržovali našimi pomalými železničními tratěmi. Tedy, že je systémem německých drah po otevření nového vysokorychlostního úseku mezi Lipskem a Norimberkem rychlejší cestovat oklikou kolem naší republiky, než by se to povedlo přímější ale pomalejší cestou z Berlína do Vídně přes Prahu a Brno.

Podobně jaksi dřímáme v případě propojení dálnice do Rakouska, které před pár dny přidalo dalších pětadvacet kilometrů ve směru z Vídně k našim hranicím. My jsme na úseku jim v ústrety, chybějícím ve směru od Brna, zatím nekopli. To jsou jen příklady z dopravy - pokud jde třeba o úroveň využití moderních informačních technologií ve státní správě, propadli jsme se v žebříčku států za posledních devět let o dalších 25 míst.

Železnice

A co s tím mají společného kapr a štika?

Podle mého si klidně můžeme klást otázku, jestli chceme dál být nejen ve světovém, ale i evropském měřítku spíš lenivým, pohodlným kaprem a nebo raději rychlou, mrštnou a dravou štikou. S ohledem na intenzivnější vnímání tradic i blížícími se úvahami o plánech do dalšího roku se mi srovnání z rybího světa tak nějak nabídlo.

Zatím se ale v tabulkách mnoha modernizačních aktivit plácáme jako kapři, zatímco svět kolem nás je aktivní, jako ty štiky.

Přál bych si, abychom v tom bahýnku nakonec neuvázli moc hluboko, protože na tomto poli volím jednoznačně štiku - kapra si nechám na sváteční talíř. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.