Petr Voldán: K nevíře

Kolem nás se pořád něco děje. Občas i věci, které jsou takzvaně „k nevíře“. Aktuální události tohoto druhu pro dnešek glosuje - jako každý pátek - Petr Voldán:

Určitě jste zaznamenali kamarádství našeho Krtečka a čínské Pandy. Jejich kreslené příběhy vyvolávají různé reakce, ale existují. Jenomže naše postavička je tak populární, že se s ní prý chce po spojení s Pandou kamarádit kde kdo z říše kreslených celebrit. A tak se šušká, že by z krtin rád s naším fešákem vykoukl i nejeden bleděmodrý Šmoula. Jenomže Číně asi závidí kreslenou dvojici také v Rusku. Podle Rádia Dětskyj Mir je dvojice postaviček málo – trojka je prý lepší a tak po společných alotriích údajně pokukuje i tandem Vlk a Zajíc.
Ale dobrých zpráv není nikdy dost a tak určitě potěší jedna ze zákulisí rychlobruslení. Roky se nehýbe blíž k realitě stavba speciálního stadionu, i když naše Martina dává světu na frak notně dlouho. Na dlouhých nožích jim ukrajuje nervy na mistrovstvích i olympiádách. A co teprve, kdyby nemusela za tréninkem jen na domácí rybníky, stejně tu málo mrzne, a nebo do světa. To by teprve byla medailovou zlatokopkou. Možná se ale přece jen blýská na lepší časy. Vlastně lepší led. Protože sbírka na stadion se vrší pomalu, proslýchá se z kruhů lidí, kteří patří k top ten mezi našimi miliardáři – máme jich také nemálo, že by třeba mohli utrousit každý pár milionů. V desítce těch nejmovitějších kolísá majetek v počtu miliard od nějakých 12 až po první příčku okolo 220 miliard – zveřejnila média. Takže jestli šeptanda nelže a každý by oželel jen 5 milionků, bylo by na ledový ovál pro Martinu a její nástupce na přihození hned 50 milionů.
Pořád se něco děje i v regionu – po konfliktu kolem reklamy na trolejbusech prý v Hradci na radnici uvažují o smírném kroku a společném výletě zastupitelů na Pardubický zámek. Naopak situaci chce zjemnit i pardubická reprezentace a možná údajně nebude proti, aby vznikl společný suvenýrový Hradubický perník. Inu, jak jsem koupil, tak jsem v první aprílový den prodal a teď už prima pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.