Petr Voldán: Jména hloupých

Velkou vlnu nevole zvedl čin zatím neznámého vandala, který sprejem poškodil skalní útvary v Prachovských skalách. Dnešní téma pro autora glosy Petra Voldána. 

Tajenka z ohlášení je určitě pro většinu z vás snadná. “Jména hloupých na všech sloupích” říkávala i moje babička, když jsme při výletech naráželi na obligátní srdíčka s iniciálami milenců, vyrytá na opěradlech laviček nebo dokonce i do kůry stromů. Podobné výjevy v uvozovkách zdobí dodnes i některé zdi kolem hradů a zámků. Opravdu se sem tam našli i tací kabrňáci, kteří se nožíkem nebo hřebíkem podepsali i jménem - otázka ale je, zdali pravým.

Podobně považují lidé zanechávající po zdech malůvky sprejem různé znaky a shluky písmen za svůj podpis. Ti, kteří se věnují malbě graffiti jako umění zcela vážně, mají podpis pochopitelně umělecký. Tento druh umělců ale pisálky, kteří bez rozmyslu počmárají kde co, moc neuznává a prý jim říká popisovači.

Asi právě kdosi z téhle sorty kazisvětů se zvěčnil v Prachovských skalách na skalní útvary, které příroda vytváří dlouhá staletí, spíš tisíciletí. A pak přijde takový vandal a za pár minut zničí nejen dílo přírody, ale třeba i náš dojem o lidech a jejich zdravém rozumu.

Jsem schopen přimhouřit oko, ale asi jen jedno, když se nějaké sprejerské dílo s alespoň trochou nápadu a umělecké ambice ukáže na šedi betonu železničního podjezdu nebo podobné, zapomenuté a klidně řeknu ohyzdné a zanedbané části infrastruktury měst. Ale čerstvá fasáda s rádoby podpisy “popisovačů”, to je pro mě nepřijatelný a trestuhodný vandalismus.

Sprejer řádil v Prachovských skalách.

Když jsme u těch trestů - onomu hulvátovi prý může hrozit, pokud bude nalezen, o čemž lze pochybovat, údajně až tříletý trest. Dovolím si konstatovat také okřídlené - povídali, že mu hráli. Tedy zkratka řečeno, těžko. Moc takových příkladů spravedlivého ocenění poškozovaní cizí věci z praxe neznáme.

Byl bych klidně, pokud by se malůvkář našel, pro trest, který vyslovil správce poškozených stěn v Prachovských skalách - vyčistit kartáčkem na zuby. Aby si to pamatoval jak on, tak jemu podobní.

V Singapuru by ho údajně čekalo pět měsíců vězení a tři rány rákoskou. To my jsme nějak na popisovače krátcí. A tak už raději klidný poslední prázdninový pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.