Petr Voldán: Hrajeme kličkovanou

Olympiáda v Riu je v plném proudu. Stejně tak ale proudí nové a nové názory na – řekněme kauzu Martina Sáblíková. Její neúčast v olympijské cyklistické časovce budí emoce nadále. A některé výroky zainteresovaných lidí v téhle smutné historii probudily u autora páteční glosy Petra Voldána zajímavou asociaci. Podle něj jsme přivedli na svět novou disciplínu – „kličkovanou“:

U nás sport dost oblíbený a často provozovaný. Když se hledá čehosi viník, osoba zodpovědná, nastává kličkované čas. Povedeně se tu hodí kousíček písničky Kličkovaná. Hráli jsme kličkovanou, vždyť to znáš. Kamaráde, já jsem vyhrával… Asi stačí – jako možná připomínka slovních slalomů kolem fotbalových úplatků. Kamarádi vyhrávali a před pravidly se kličkovalo jako o život. Jako teď, když došla kauza neúčasti Martiny Sáblíkové, tak daleko, že se musela vracet z Ria skoro přesně v čase, kdy měla díky svým kvalitám prohánět soupeřky na cyklistické trase.
Nadávat na Mezinárodní federaci nemá smysl – pravidla jsou prapodivná, ale všichni je dodržují, takže proč výjimka pro nás. A postupně se rojí klička za kličkou. Třeba šéf našich olympioniků připouští, co se šuškalo – že Sáblíková není cyklistickým funkcionářům, možná i soupeřkám, moc po chuti. Specialistka rychlobruslařka si troufla ukazovat záda cyklistkám a začala čeřit klidňoučké vody naší cyklistiky. S Martinou vůbec přišly pro činovníky – nebojím se použít nelichotivý výraz bafuňáře – jen a jen trable. Je příliš dobrá a všechno dělá naplno. A i svět se diví, proč ji tu pořád posíláme na zamrzlé rybníky a nechceme využít vzoru pro lepší podmínky pro mladé. A teď zase kolo. Zdálo by se, když jde o reprezentaci republiky – že by se mělo udělat asi co to jde, třeba i pro Jágra, kdyby chtěl a měl na to vyhrát olympiádu například ve vzpírání. Ale u nás ne.
Největšími mistry kličkované se ukazují lidé z cyklistického svazu. Kupodivu nikdo tam třeba nezodpovídá za reprezentaci žen. Že Sáblíková žila v omylu, když si myslela, že je kvalifikovaná na Rio a svaz s tím nic nedělal, na to hlava svazu odpoví - a co myslíte, že jsme měli dělat? Neuvěřitelné. Nakonec ale někoho, kdo udělá krátkou kličku, najdou. Protože v kličkované jsme mistři. Holt jen tahle disciplína není olympijskou. Dodávám naštěstí. A tak už klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.