Petr Voldán: Eso do autu

Letošní finále ženské tenisové dvouhry na US open vstoupí asi do dějin nejen této hry, ale sportu jako takového. Emoce na kurtu vyvrcholily ostrým konfliktem mezi domácí favoritkou Serenou Willamsovou a rozhodčím a dosud neviděné události budou mít bezpochyby další dozvuky. K tomuto tématu, ale i obecněji, víc už Petr Voldán v glose se zdánlivým protimluvem Eso do autu.

Nazvat rozhodčího lhářem a zlodějem za to, že dodržoval striktně tenisová pravidla, to si asi zatím na kurtech hry, které se říkalo i hra gentlemanů, jen tak někdo nedovolil. Serena Williamsová, tenistka bezpochyby špičková, až legendárně úspěšná, si ale asi teď myslí, že si právě ona může dovolit cokoli. Podle jednoho z nejzkušenějších tenisových rozhodčích ale nikoli.

A tak ji za nepovolené koučování trenérem z tribuny a také nesportovní rozmlácení tenisové rakety o zem potrestal nejen napomenutím, ale i penalizací. Co se potom strhlo na kurtu za příval agresivně emotivních výpadů tenistky a také v hledišti, které Serena rozvášnila do míry absolutně nekritického a nesportovního chování, to pamětníci gentlemanské hry nepamatují.

Tenis byl vždy hrou dam a gentlemanů (ilustrační foto)

Ale není to dnes zdaleka jen o tenisu i když to byl - namísto tenisové oslavy a výhry mladé japonské hráčky smutný obrázek, který se rozletěl do celého světa. A ten také viděl, co možná neviděla americká tenistka, ale co hned po zápase přiznal její trenér - že totiž opravdu ukazoval hráčce, které se nedařilo, jak má hrát. Tedy ji koučoval a to se nesmí a proto byl trest od rozhodčího oprávněný.

Jen jsem v té chvíli nechápal, proč třeba trenér nepožádal hned, když konflikt začínal, o možnost svou svěřenkyni uklidnit tímto přiznáním. Nebo proč nepustit rozvášněným útočným divákům na velkoplošné obrazovce, kde se jinak ukazuje dopad sporných míčků, záběr, který viděly miliony diváků, že trenér porušil pravidla a rozhodčí má pravdu. Ten osočení tenisové hvězdy ze lhaní a krádeže výsledku v kotli nepřátelsky bučících fanoušků ustál.

Tenis byl vždy hrou dam a gentlemanů (ilustrační foto)

Hra gentlemanů asi potřebuje reagovat na podobné situace i vývoj hry, aby se nemuseli vítězové v budoucnu cítit nespravedlivě provinile, jako japonská tenistka. Ta byla ve skutečnosti okradena - o dojem ze zisku prvního velkého titulu a důstojný ceremoniál. Kdežto legendární Serena, eso ženského tenisu, zahrála tentokrát - jakkoli to je protimluv o označení jinak vítězného míčku - dělové eso daleko do autu. Nehledě na prohlášení na tiskovce, že vlastně bojovala s rozhodčím za rovnost žen.

Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.