Petr Voldán: Ach ten čas

Je před námi víkend se změnou času – v noci ze soboty na neděli budeme přecházet na jeho zimní variantu. Se svým příspěvkem na toto téma proto přichází také autor pravidelné páteční glosy Petr Voldán, který volí jako obvykle pohled trochu z „nadhledu“:

S oblibou říkávám, jako asi mnozí z vás, že čas je můj největší nepřítel. A tak bych teď měl být vlastně rád, protože změna z letního na zimní mi dá hodinku navíc. Ale protože jsme společně o tu samou hodinu přišli při změně času na konci března, nula od nuly pojde. Nicméně nepatřím k hudrajícím na tento výmysl a nehledám argumenty, jak mi snad změna času nějak výrazně zasáhla do života.
Přitom je to s časem docela jednoduché. Bud´ ho máte nebo ne. A do značné míry – troufám si tvrdit, té hlavní – si o tom rozhodujeme sami. Umět si čas zorganizovat je umění, vyžaduje to odolat mnoha nástrahám a svodům časem plýtvat. Ale je to na nás. Kdosi chytrý prohlásil, že mít čas je otázkou priorit. Někdy vážně s hodinkou sem nebo tam nakládáme hodně velkoryse. A třeba i ti, kteří se už dnes budou bouřit proti změnám času a tvrdit, jak jim znepříjemňují život, mnohdy zbytečně tlachají v hospodě o ničem, tratí čas při hrách na počítačích nebo ho utrácejí jiným rozmařilým způsobem. Je totiž letitou zkušeností lidstva prokázáno – čas prostě nevrátíš. Což si uvědomujeme nejvíc, když nám chybí v uzlových okamžicích života.
Je taky k vzteku, když nás o drahocenný čas okrádají zbytečně jiní – třeba úřady, pořád nepropojené a my do zblbnutí vypisujeme formuláře s údaji, které o nás stejně všechny ty instituce mají. Podobně dovedou nadzvednout fronty u pokladen supermarketů, když sice stojíme před skoro nepřehlédnutelnou řadou terminálů, ale pokladní s vypětím sil a nervů pípají kódy zboží jen u dvou otevřených. A manažeři asi v zákulisí kanceláří malují nové poutače, jak pohodlně a rychle u nich nakoupíme, místo aby se doopravdy starali o blaho zákazníka.
Tolik jen pár příkladů, jak rozšafně nakládáme s časem, abych trochu krotil vášně před posunem hodinek ze soboty na neděli. A teď už klidný pátek i celý o hodinu delší víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.