Petr Voldán: A stát si myje ruce

Kauza H-Systém hýbe republikou. Kromě lidí, bezprostředně zainteresovaných v případu se o něm diskutuje v médiích, hospodách, na sociálních sítích, svoje názory se snaží prezentovat i politici. Jak soudí autor páteční glosy Petr Voldán, v hlavní roli je tu ale stát. A ta podle něj není lichotivá.

Vypadá to jako spor dvou subjektů - konkurzní správce versus obyvatelé bytů a jejich Bytové družstvo Svatopluk. Emoce kypí a navrhovaných řešení je najednou spousta. Obavám se ale, že žádné nebude jednoduché ani rychlé. Dosavadních neuvěřitelných nejméně jednadvacet let, co se kauza táhne, to spolehlivě napovídá.

A jsem u toho - kdo dopustil, že se problém vleče neskutečně dlouho, že nikdo dosud nenašel balíky peněz, které v kauze domků kolem Prahy zmizely a o které kolem H-Systému přece jde.

Jeden z domů v Horoměřicích, který si bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System dostavěli svépomocí.

Ne o bydlení, nájemníky, jde o miliardy. Dopustil to stát - jeho instituce.

A stát vstoupil do hry zásadním způsobem i když se zdálo být leccos ve spleti podvodů - jednoduše řečeno okrádání lidí - rozmotané a pár viníků bylo dokonce potrestáno. Nejvyšší představitel státu, prezident Kalus přišel tehdy s amnestií. Která měla tak nastavená pravidla, že se i pravomocně odsouzení v kauze H-Systém dostali nejen na svobodu, ale i k majetkům.

Soudní síň

Stát - přesněji jeho poslanci také odpovídají za zákony, které šikulům umožňují podnikat i tak, aby se nikdo nevyznal v propletencích propojených firem. Navíc shovívavě trpí, aby zisky podnikavců mohly zmizet v nedotknutelných daňových rájích. I to je kauza H-Systém.

Máme taky systém - neprůhledný, gumový, pro schopné právníky tvárný. A na konci i rozsudky, které jsou po právu, ale nepříliš spravedlivé. Aby byla snaha vylepšovat takové právní úpravy, pardon spíš zpřísňovat, to ani náhodou. Místo toho třeba aktivity, jak měnit zákony v tak "klíčových" problémech, jako název mateřská dovolená, která prý dovolenou není. Chce se říci - vaše starosti na naše hlavy.

Zkrátka, jako v mnoha jiných případech, v kauze H-Systém je namočený i stát. Koketující i s nápadem sbírky pro lidi, kterým díky státnímu binci hrozí ztráta střechy nad hlavou. Jako že dobrovolníci v dobré vůli zaplatí, co jiní rozkradli a budou tak financovat podnikavce, kteří se už jednou napakovali. A stát si umyje ruce. Podivné, a tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.