Pět průzkumných sond vyhloubili archeologové při zjišťovacím výzkumu v centru České Skalice

12. listopad 2021 11:00

Archeologové Muzea Náchodska provádí v těchto dnech výzkum na náměstí v České Skalici. Souvisí s plánovanými opravami této části města. Archeologové teď zjišťují, jestli by dělníci při stavebních pracích nezničili historicky cenné předměty nebo pozůstatky stovky let starých domů. 

Husovo náměstí v centru České Skalice na Náchodsku. Jeho jednu část už město nechalo opravit, v té druhé to plánuje. Připravených má 20 milionů korun.

Čtěte také

S archeologem Janem Košťálem právě stojíme u jednoho z výkopů, který je hluboký zhruba 80 centimetrů a široký asi 1,5 metru. V něm pracují dělníci a odkrývají postupně jednotlivé vrstvy. „My zde provádíme zjišťovací archeologický výzkum, jehož cílem je ověřit přítomnost archeologických situací. A následně bychom navrhli nějaký další případný postup při rekonstrukci náměstí."

Sond je tady momentálně pět. Jsou ohraničené zábradlím a také jasnou, červenobílou páskou.

„Jsme tady teprve druhý den, takže zatím jsme objevili takové jemné náznaky a úlomky. Ale už můžeme říci, že se tu mohou vyskytovat nějaké archeologické situace," vysvětluje Jan Košťál.

Přicházíme k místu, kde v dalším výkopu archeolog Jan Skala provádí dokumentaci. „Nejzajímavější je zatím asi spodní vrstva, požárový horizont ze zániku řady domů, odhadem z období renesance. A žluté cedulky nám tady určují jednotlivé historické vrstvy. Uloženiny od valounů a štětů až po zmíněné požárové souvrství."

Čtěte také

Současně Jan Skala připouští, že laické oko ve výkopu nejspíš vidí jen hlínu a kamení. „Je to tak, opravdu. Tyto drobky, to jsou uhlíky, a tohle oranžové, to jsou kousky mazanice. Tedy pozůstatky hlinito-dřevěných staveb, které zanikly požárem."

„Uvidíme, jestli najdeme něco výjimečného, co by nám vyrazilo dech. Ještě nejsme na konci výzkumu," dodává Jan Skala.

Pokud by archeologové objevili něco skutečně historicky zajímavého, může to znamenat prodloužení výzkumu a tím také i několik milionů korun navíc. To by mohlo zkomplikovat plánovanou opravu Husova náměstí v centru České Skalice na Náchodsku.

Spustit audio

Související