V samém centru České Skalice je v plném proudu zajímavý archeologický průzkum

26. září 2019 10:20

Nůž z patnáctého nebo šestnáctého století a několik předmětů z keramiky. Právě tyhle předměty už našli archeologové při průzkumu náměstí v České Skalici. Střed města má projít revitalizací a právě proto se na něj archeologové zaměřili. Zatím vyhloubili dvě sondy, aktuálně odkrývají třetí, tu největší.

Archeolog Jan Košťál popisuje aktuální dění na českoskalickém náměstí.
„Momentálně tady otevíráme archeologickou sondu v místě budoucí technologické šachty. Jsme teprve na začátku a kolegové dokumentují stav po sejmutí dlažby a pískového podsypu. A dále pojedeme už do hloubky až na archeologické vrstvy."

Čtěte také

Na tomto místě tedy archeologický průzkum teprve začíná. O několik metrů dál se však již odborníci dostali do hloubky zhruba 80 centimetrů.

„Před námi je vidět úroveň valounové dlažby, která se nacházela zhruba v hloubce 60 centimetrů. Nad ní již byly učiněny středověké nálezy z nějakého 15. století. Tuto středověkou dlažbu jsme rozebrali a pokračujeme dál, až na úroveň podloží," říká Jan Košťál s tím, že zde se půjde do hloubky zhruba 1,5 metru.

Ve vedlejší sondě ovšem archeologové ukončili pátrání poměrně brzy.
„Tam jsme skončili, protože v hloubce asi 30 centimetrů jsme narazili na podloží. Tam už nic zajímavého pro nás není."

V centru České Skalice je v plném proudu archeologický průzkum

Kromě češtiny se na pracovišti ozývá také polština a slovenština.

Čtěte také

Jedním ze slovenských archeologů je Richard Olhava. Ten vysvětluje, čím je tento průzkum mimořádný a výjimečný.
„Zajímavý je tím, že se nachází v intravilánu města, přímo uprostřed náměstí. A potom, když se nám podaří odkrýt středověké souvrství, případně zjistit, jaká byla původní dispozice České Skalice."

Pracuje se přímo u kašny ve středu náměstí. Lze tedy předpokládat, že právě tady mohou být učiněny zajímavé nálezy.

„Myslím si, že bychom mohli najít nějaké původní středověké dlažby i meliorační práce. A možná bychom i pod tím mohli zachytit i pravěk, protože nějakých sto metrů odtud se našly pravěké objekty, případně z raného středověku. To je asi to nejlepší, co bychom tu mohli najít," doplňuje Richard Olhava.

Jestli se předpoklady archeologů naplní bude jisté koncem tohoto týdne.

Spustit audio

Související