Pěstitelé zelí ve východních Čechách si pochvalují sklizeň. Díky babímu létu hlávky krásně dorostly
Díky babímu létu je letos zelí kvalitní a hlávky jsou větší než v minulých letech. Tvrdí to alespoň pěstitelé, kteří v těchto dnech míří do krouháren. I pěstitelé zelí na pomezí Rychnovska a Hradecka si pochvalují letošní sklizeň. Pro takzvanou krouhanku, tedy krouhané zelí, si začali jezdit první zájemci.
„Tady slyšíte pneumatickou vrtačku, je to jako u zubaře. Pracovník tím odvrtá košťál. Pak zelí putuje šnekovým dopravníkem, dál se dočistí a jde do krouhačky,“ ukazuje ředitel Agrospolu Bolehošť Tomáš Kunc rychlý proces, který tady hlávky zelí čeká.
Čtěte také
Průměrný zákazník bere kolem dvaceti kil krouhaného zelí, což podle Tomáše Kunce vyjde na patnáctilitrový zelák.
Pro o něco větší náklad si přijel třeba pan Petr Babka. „Pro sebe beru 45 kilogramů. Sníme to s manželkou a ještě s námi bydlí syn. Zelí se dá jíst samotné, syrové. Nebo se udělá vepřo, knedlo a zelo. A máme rádi couračku. To je taková omáčka, jen zelí se smetanou a s bramborami.“
Podle Tomáše Kunce je letošní úroda nadprůměrná. „Letošní rok na zelí byl velice dobrý. Jak na kvalitu, tak na objem. Babí léto, které přišlo docela pozdě, tak hlavičky stále ještě dorůstají a jsou krásně veliké a tvrdé. A jak moc lidé přijíždějí? To záleží zejména na počasí. Když je krásně, tak nikdo moc nepřijede. Ale když se zatáhne, tak co budeme dělat? Naložíme zelí!“
Takzvaná krouhanka tu stojí stejně jako loni. O něco zdraží ale zelí kysané, kde se na ceně podepíší dražší energie nutné k chlazení.
Čtěte také
I na rodinné farmě bratrů Havlíčkových v Ledcích na Hradecku si letošní úrodu pochvalují. „Poslední měsíc ještě dorostlo, takže máme čtyř až pětikilové hlavy. Lidé si ale berou menší množství, kupují si menší zeláky. Také generace, která k nám jezdila, zestárla. Už si neberou až 50 kilogramů zelí, ale jen něco kolem 10 kilo,“ míní Drahomíra Havlíčková.
Za krouhané zelí si tu oproti loňsku zákazníci připlatí dvě koruny.
Související
-
Zapečené kysané zelí s klobásou. Vitamínová a energetická bomba vhodná do podzimních plískanic
Kysané zelí je asi nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích věděly naše praprababičky.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. Staročeská zelňačka s klobásou, polévka našich babiček, vás zahřeje
Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás postaví na nohy!
-
Zelí, to je lék na všechno. Udělejte si ho podle našeho receptu pikantní s paprikovou klobáskou
Dnešní recept je určen zejména milovníkům zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů. A recept na pikantní zelí vás určitě nadchne!