Pes je nejlepší, ale nůž nejstarší přítel člověka. Nádherný dar, co se dědí z otce na syna i vnuka

15. prosinec 2023

Pozveme vás na velkou mezinárodní výstavu Hradecký nůž do Galerie Artičok v Hradci Králové společně s ředitelem této výstavy Miroslavem Rybářem, kterého do rozhlasové kavárny District V v hradecké Havlíčkově ulici pozvala Jana Kudyvejsová.

Pozor, s noži se pojí pověra, když se někomu dává, neměl by být darován za nic. Buď za něco oplátkou, nebo aspoň za korunu.
Miroslav Rybář, ředitel mezinárodní výstavy Hradecký nůž

Přinesl jste i na ukázku unikátní kousky, nádherné exponáty. Co tedy na mezinárodní výstavě nožů v Hradci Králové uvidíme?
Mezinárodní výstava Hradecký nůž se koná v sobotu 16. prosince v Galerii Artičok v Hradci Králové od 9:00 do 17:00 hodin. Uvidíte zde ty z nejlepších nožířů nejen České republiky, ale přijedou i nožíři z Arménie, Gruzie, Ukrajiny a Slovenska. Spatříte plejádu úžasných výrobků.

Nůž je nádherný dárek. Dědí se z otce na syna nebo i na vnuka. Pokud se o něj budete správně starat, vydrží sloužit několik generací.
Miroslav Rybář, ředitel výstavy Hradecký nůž

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka, ale nůž je nejstarší přítel člověka. Provází nás od úsvitu věků, pomáhal a pomáhá nám přežít v těžkých podmínkách. Nejdříve byl nůž ze dřeva, různé pazourky, kosti, pak láva a vyvřelina. Jak člověk pokračoval ve svých znalostech, tak přišla měď, slitina mědi a cínu, to znamená bronz, pak se člověk naučil zpracovávat železo a začal vyrábět ocel.

Čtěte také

Té je zhruba asi 120 druhů a já mám takové tři nejlepší favority. A na výstavě uvidíte opravdu úžasné výroky. Jen taková zajímavost, na minulé předvánoční výstavě polovinu nožů koupily ženy jako dárek. Protože nůž je úžasný dárek, který nás může provázet opravdu celý život a dědí se z otce na syna nebo i na vnuka. Pokud se k noži budete správně chovat, tak vám opravdu vydrží několik generací.

Moje paní vždy říká, ty jsi blázen do nožů. A je to pravda. Přinesl jsem vám ukázat krásné, ostré nože. Nůž, to je základ, řekne vám každý kuchař. Ale v domácnostech je to někdy všelijaké s broušením nožů.

Nůž, to je základ. Potvrdí vám to každý kuchař. Ale v domácnostech je to někdy všelijaké s jejich broušením.
Miroslav Rybář, ředitel mezinárodní výstavy Hradecký nůž

Jak se tedy správně k noži chovat? To je asi základní otázka.
Nůž musí být naostřen. Musíte se to naučit a pokud to neumíte, dejte ho mistru nožíři. Protože ostrý nůž dlouho vydrží, ale neexistuje takový nůž, který by se neotupil. I na výstavě bude člověk, který přijel až z Japonska a brousí nože. Ten všem ukáže, jakým způsobem se čepel brousí.

Čtěte také

Kolikrát zanedbáváme naše vnoučata, ale ona si potom budou vážit toho, že jsme jim dali svůj čas. A když dostanou něco po dědovi nebo po babičce, nějakou osobní věc, tak věřím tomu, že si ji budou vážit a budou si vás pamatovat ve svém srdíčku. A nůž je přeci úžasný dárek.

Ale pozor, s noži se pojí taková pověra, když se někomu dává, neměl by být darován za nic. Buď za něco oplátkou, nebo třeba alespoň za korunu. Je to stará pověra, že když dám nůž jen tak, bez ničeho na oplátku, dávám vlastně rozkol, protože je to ostrý předmět.

Celý rozhovor Jany Kudyvejsové s Miroslavem Rybářem o nožích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související