Kovář a požární technik Ondřej Požár probouzí k novému životu starou dobrušskou kovárnu

3. prosinec 2021 07:56

V Dobrušce stojí blízko centra původní kovárna s podloubím, postavená v klasicistním slohu. Za jejími okny letos zahlédnete oheň z výhně a zaslechnete zvuky kovadliny: budova zase slouží svému původnímu poslání.  

V květnu letošního roku se staré kovárny v Dobrušce ujal kovář, kterého tam v adventním čase v doprovodu ředitelky dobrušského muzea Pavly Skalické navštívila reportérka Vlaďka Wildová.

Čtěte také

Vyučený kovář a požární technik Ondřej Požár vidí prostor původní dobrušské kovárny a její nejbližší okolí v dalších souvislostech. Půdní prostor, který je dnes prázdný, v minulosti nejspíš sloužil k ubytování a prosklenou částí zadních dveří kovárny se díváme na zahradu.

„Chtěl bych poprosit město, aby začalo jednat o tom, že by tam mohl být průchozí park, kde bychom mohli dělat s kamarády malá kovářská sympozia. Ale jenom lokální, ne taková jako jsou třeba na Helfštýně. Taky bychom tu mohli uspořádat nějaké workshopy s tím, že by se tady nahoře nad kovárnou dalo přespat. Ale to je zatím otázka daleké budoucnosti,“ usmívá se kulturymilovný kovář, který také dřív koncertoval s kapelou a teď zpívá s líčenským sborem.

Historická kovárna v Dobrušce na Rychnovsku opět ožívá

„Jsem tam spíš jako komparz, aby bylo víc lidí, hlasový fond nemám moc dobrý,“ směje se Ondřej.

Čtěte také

K původnímu inventáři kovárny patří jen kovadlina a špalek, které už jsou historickými předměty. Většinu věcí si proto Ondřej sám přivezl nebo i dokoupil. „Chtěl jsem, aby kovárna zůstala autentická, aby tady nebyly moderní stroje. Většina z nich je proto z třicátých let.“

Za vůní a zvuky černého řemesla, ale také za kovářem Ondřejem a jeho profesním fortelem se v původní dobrušské kovárně můžete zastavit ve dnech otevřených dveří, při dobrušských slavnostech, ale také každou sobotu od rána do 17 hodin a v pondělí a ve středu od 16 do 18 hodin.

Spustit audio

Související