Pavel Pospíšil
Je naším prvním českým michelinským kuchařem. Žije a vaří převážně v Německu, často ale jezdí také na Slovensko a do České republiky.
Čtěte také
Narodil se v roce 1944 ve Zlíně. Vystudoval hotelovou školu v Piešťanech a v roce 1967 odjel na stáž do východního Berlína. Po srpnu v roce 1968 se nakonec rozhodl zůstat v západním Německu.
V roce 1979 si otevřel svůj vlastní podnik Merkurius. Přihlásil se ke generaci kuchařů, kteří zavedli do praxe tzv. „nouvelle cuisine” podle slavného šéfkuchaře Paula Bocuse – jednalo se o nový trend, který obrátil pozornost v gastronomii k čerstvým surovinám, moderní úpravě a perfektnímu servisu. Za to získal 5. prosince 1981 jako šéfkuchař restaurace Merkurius svou první michelinskou hvězdu.
Čtěte také
Pavel Pospíšil se tehdy profiloval vařením jednoduchých, cenově dostupných, ale zároveň výtečných jídel. Pro západní svět znovu objevil zapomenuté pochoutky z vnitřností, české a moravské recepty a nebál se ani bezmasých pokrmů.
V roce 1996 si otevřel nový podnik s názvem Pospisil's Gasthof Krone v Bühl-Oberbruchu. Od jeho otevření až dodnes se může pyšnit michelinskou známkou Bib Gourmand, což odpovídá „vynikajícímu jídlu za velmi přiměřenou cenu“.
Související
-
Šťavnatá klasika. Kuře s nádivkou doporučuje michelinský kuchař Pavel Pospíšil
Jak upéct klasické kuře s nádivkou, aby maso zůstalo krásně šťavnaté? Recept se zajímavou omáčkou doporučil první michelinský kuchař a porotce Pavel Pospíšil.
-
Kachní stehno se šouletem. Vyzkoušejte recept, kterým se vyučil Pavel Pospíšil
Vybrat jeden oblíbený recept není pro Pavla Pospíšila problém, na kachní stehna se šouletem totiž nedá dopustit. Postup zná z doby, kdy skládal kuchařské zkoušky na škole.
-
Dokonalí utopenci podle receptu michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila vás vystřelí do nebe
Zdálo by se, že utopenci jsou jednoduchý recept, ale záleží na fíglech. Zná je michelinský kuchař Pavel Pospíšil. Jeho recept jsme zaznamenali a natočili i na video.