První čajový sáček byl hedvábný omyl

Přestože v Česku není příliš silná čajová kultura, v jediné tuzemské balírně zpracují 1 200 tun čaje ročně. To je pro představu 500 milionů čajových sáčků.

Podle ředitele balírny čajů v Jemnici Libora Venhody čajomilové tvrdí, že vznik čajového sáčku je to nejhorší, co se čaji mohlo stát. A konzumenti, kteří potřebují nápoj rychle připravit, zase říkají přesný opak.

První čajový sáček

Čajový sáček vznikl omylem. V roce 1904 si chtěl při zasílání vzorků čajů obchodník s čajem Thomas Sullivan z New Yorku ušetřit práci. Nebo spíše peníze. Vzorky, které předtím posílal v kovových nádobkách, zašil do hedvábných šátků a poslal je k degustaci. Jenže zákazníci sáčky vzali a rovnou je vyvařili ve vodě. Sullivanovi vzkázali, že to byl dobrý nápad, ale hedvábné pytlíky podle zákazníků nepropouštěli tolik čaje. To je začátek hledání materiálu na výrobu ideálního sáčku.

Sáčky z různých materiálů

Po zkušenosti s hedvábím se sáčky vyráběly z bavlny, gázy, celofánu, děrovaného papíru a různých látek: „Zjistilo se, že bavlna zanechává chuťovou stopu v čaji, nápoj zničila.“ Čajové sáčky se pak vyráběly z různých druhů papírů a filtračního papíru. Nakonec vývoj dospěl k celulózovým sáčkům, které se využívají dodnes.

Kombajny? Česací stroje? Kdepak, na plantáži Kiambethu se čajové lístky češou ručně

„Posledním trendem jsou polyamidové pyramidové sáčky, které jsou z plastu, což já nemám rád. Objevují se sáčky z obilného škrobu, který vůbec neovlivňuje životní prostředí,“ vypočítává materiály Libor Venhoda.

Vyrobit kulatý sáček chtělo ve Velké Británii odvahu

První sáček byl čtvercového tvaru, s postupným vývojem materiálů vznikaly další formy. Velkou novinku představovaly kulaté sáčky z tepelně svařitelného filtračního papíru, které přesně zapadly do hrnku. „Britská firma Tetley, která s tímto nápadem přišla jako první, hledala odvahu 30 let, než takový tvar začala vyrábět a prodávat,“ vysvětluje Libor Venhoda. V současné době se ve Velké Británii vypije 80 procent čaje právě v kulatých čajových sáčcích.

Čtěte také

Některé sáčky mají šňůrky a jiné ne. Technologie výroby dvoukomorového sáčku se šňůrkou je pětkrát až šestkrát pomalejší, také záleží na možnostech balící linky.

Ovocné čaje jsou z jablečné dužiny

Specialitou středu Evropy jsou ovocné čaje. Jedná se o směs bylin a ovoce. Podstatnou částí ovocných čajů je jablečná dužina, která je sycena kyselinou citronovou. Kvůli barvě se dodává třeba květ ibišku súdánského. U pomerančového čaje se přidává například pomerančová kůra a trošku přírodních aromat.

Ročně v Jemnici zabalí asi 1 200 tun čajových směsí. Například Pigi čaj se v jediné balírně čaje v České republice balí bez přerušení od roku 1958. Ročně ho zabalí 5 milionů krabiček.

autor: Tamara Pecková