Paula Novotná: Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Strašně mě to baví

18. říjen 2019

Dnes přivítal Český rozhlas Hradec Králové opravdovou sportovní hvězdu. Paula Novotná z Hradce Králové je hodně vysoko ve světovém žebříčku ženského kiteboardingu. K tomu potřebuje hlavně oceán a dobrý vítr. Ten ji právě přivál také k mikrofonu do našeho studia. 

Jste druhá ve světovém ženském žebříčku?
Chtěla bych být druhá, momentálně jsem třetí. Mám ještě letos jeden závod v Brazílii a tam se rozhodne, jestli budu druhá nebo třetí na světě.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

Ale jste na špici. To je důležité. Představte nám svůj sport.
Dělám profesionálně kiteboarding. Je to vodní adrenalinový sport, kde mám kite nebo draka, který visí na šňůrách 22 metrů ode mne a na nohou mám prkno. Pohání nás vítr a já si jezdím po oceánu nebo mořích nebo po jezerech. A baví mě to.

Většina holek i kluků ze světové špičky má před barákem moře. Já jsem v podstatě taková výjimka potvrzující pravidlo.
Paula Novotná, hvězda světového kiteboardingu z Hradce Králové

Možná jste si v dětství ráda pouštěla draka, ne?
Když na podzim foukalo, tak jsme pouštěli draka, to je pravda. Ale ke kiteboardingu mě přivedli rodiče, když jsem byla malá, když mi bylo 14 let. Takže to dělám od malička.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

Předtím jste dělala nějaké jiné sporty?
Předtím jsem dělala spoustu dalších sportů - orientační běh, sportovní gymnastiku, plavání, atletiku, já jsem byla pořád aktivní.

A vás ke kiteboardingu přivedli rodiče, když přece v Hradci Králové nemáme moře?
Oba mí rodiče jsou aktivní a vždy nás brali na různé sporty, jakékoliv. A tatínek, když mi bylo 10 let, poznal kiteboarding. Já jsem je přemlouvala, aby mě to naučili, ale vážila jsem málo kilogramů, bylo to pro mě ještě nebezpečné. Konečně potom jsem je ve 14 letech konečně přemluvila a naučila jsem se to.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

Vy jste málo vážila, takže vás ten drak mohl klidně někam odnést?
Kiteboarding je mladý sport a tenkrát před 15 lety, to ještě nebylo tak vyvinuté, v současné době už to je bezpečnější. Teď už se učí i děti. Ale před těmi 15 lety to bylo trošku nebezpečné.

Hned jste začala závodit, když jste se to naučila?
Začala jsem závodit asi v 18 letech, to jsem vyhrála Evropský pohár juniorek. Potom jsem začala jezdit v 19 letech na Světový pohár, který už jezdím asi šest let.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

Kde je to pro kiteboarding ve světě nejlepší? Dá se to říct? Tady u nás to asi nebude, i když se určitě dá jezdit někde na jezeře, když fouká.
U nás jezdíme třeba na Rozkoš nebo na Nové Mlýny. Ale já mám hodně ráda Brazílii, kam jedu za dva týdny, a také Řecko. Tam jsem strávila vlastně dětství, vždycky celé léto. A hodně mám ráda Kapské Město.

Se závody se pohybujeme po celém světě. V Brazílii pořádně fouká od září do prosince, v Evropě jen v létě, když je teplo.
Paula Novotná, hvězda světového kiteboardingu z Hradce Králové

Vy potřebuje vítr, ten je nejdůležitější. Takže jedete vždy tam, kde fouká. V Brazílii prý fouká na podzim, v Kapském Městě a Karibiku zase v zimě. V Evropě přes léto a na jaře. Máte tedy celý rok krásně naplánovaný.
Každá destinace je větrná v jiném období. Například v Brazílii fouká od září do prosince, v Evropě fouká jen v létě, když je teplo. A tak se s těmi závody pohybujeme po celém světě a s našimi kamarády závodíme.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

V České republice si to tedy asi moc neužijete?
Když jsem doma, tak mám takové prázdniny. Takže si to tady užívám, užívám si volno.

Zkrátka pořád někde lítáte. Máme tedy štěstí, že jsme vás zastihli doma, v Hradci Králové. Odkud jste se vrátila před dvěma týdny?
Byla jsem v Maroku, v Dakhle, kde jsme měli předposlední Světový pohár. Umístila jsem se na krásném třetím místě, takže jsem byla šťastná. A zároveň jsem vyhrála best trik, nejlepší trik v celém závodě.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

To mě zajímá. Už víme, že jak kiteboarding vypadá, že stojíte na prkně a létáte s drakem nad vodou a po vodě. Ale co se vlastně hodnotí při těch soutěžích? Co musíte předvést?
Máme různé disciplíny, já dělám freestyle. A v tom se hodnotí různé triky, rotace, přendáváme si ta řídítka kitu za zády, předvádíme takovou akrobacii. V závodě musíme předvést sedm triků a čtyři se počítají. Celá soutěž je ve formě pavouka a postupujeme postupně do finále.

Váš nejlepší trik, který umíte?
Nejlepší trik se jmenuje Hard attack. Je to přední rotace, front roll a přendáme si za zády řídítka a ještě 360 rotace.

Když jste začína s kiteboardingem, to jste ještě chodila na gymnázium tady v Hradci Králové?
Ano, chodila jsem na Gymnázium J. K. Tyla. A spolužáci mi hodně fandili. Jen vedení školy mi moc nefandilo. Mysleli si, že to není sport, jako třeba fotbal nebo tenis. Nikdo mě v tom na škole moc nepodporoval. Asi nepředpokládali, že bych to mohla dotáhnout tak daleko.

Ale dotáhla jste to. Kdo je vlastně teď nejlepší? My nemáme moře, vy jste přesto třetí na světě. Jsou ale země, ke kterým oceán jednoznačně patří.
Nejlepší na světě je v současné době Brazilka. A také jsou tam Španělky, Holanďanky, Francouzsky. Většina těch holek i kluků, ti, co jsou na špičce, tak mají před barákem moře, ano.

Visím na šňůrách draka, na nohách mám prkno a pořád někde lítám. Moc mě to baví

Kde to máte ve světě nejraději? Teď myslím jako spíš turisticky. Kde se vám prostě líbí, kde vaří skvělá jídla a jsou prima lidé.
Mám hodně ráda Brazílii a také Mexiko. Loni jsem byla poprvé v Mexiku a moc se mi tam líbilo. Jsou tam příjemní lidé a hodně dobré jídlo. Mexická kuchyně je sice ostrá, můžete jíst ale i neostré jídlo. Mám ráda ryby, protože tam všude jsou čerstvé ryby a chutnají úplně jinak než u nás. Takže si to užívám.

Paula Novotná, atraktivní blondýnka a talentovaná sportovkyně z Hradce Králové. Jako jediná Češka závodí na světovém poháru v kitebordingu v disciplínách freestyle a slalom.

Co olympiáda?
Máte pravdu, v roce 2024 bude v Paříži poprvé kiteboarding a já bych tam moc ráda jela.

Na olympiádě 2024 bude v kiteboardingu soutěžit tým, holka a kluk. Tak musím na závod najít partnera, což bude oříšek.
Paula Novotná, hvězda světového kiteboardingu z Hradce Králové

My bychom byli také samozřejmě rádi. A mohla byste tam urvat třeba i nějakou medaili.
To bych moc ráda, budu na tom pracovat. Bude soutěžit tým, holka a kluk. Takže ještě si musím najít partnera na olympiádu, což bude oříšek. Ale těším se.

Musí to být Čech?
Ano, musí to být Čech. Můžete se to naučit! Máte na to pět let. (smích)

Paula Novotná ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc vám přejeme, ať se ta olympiáda povede. Budeme vás určitě sledovat a držet palce fandit. Moc děkuji za rozhovor. Kiteboardistka Pavla Novotná z Hradce Králové byla naším hostem.
Děkuji a na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související