Patříte mezi milovníky zimy a lyžování? Máme pro vás informace, kolik letos zaplatíte za skipasy

12. listopad 2023 07:25

Dosavadní počasí tomu sice ještě příliš neodpovídá, zima se ovšem blíží a provozovatelé skiareálů už zveřejňují ceníky skipasů. Podle Asociace horských středisek asi dvě třetiny areálů zachovají loňské ceny. Jestli je tomu tak i v Krkonoších a Orlických horách, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Jak kde. Největší skiareál v Krkonoších ve Špindlerově Mlýně už několikátou sezónu nabízí takzvané plovoucí ceny skipasů. To znamená, že se cena liší podle data a aktuální vytíženosti areálu. Nejnižší cena skipasu přijde letos na 640 korun a horní hranice je mnohem vyšší. Letos jde o mírné zdražení oproti loňskému roku.

Čtěte také

Dále například Skiresort Černá Hora - Pec hlásí drobné navýšení cen v rámci sezónních skipasů a také u skipasů pro školy. Naopak ale třeba dětské skipasy, které si rodiny objednají online, mohou přijít až o pětinu levněji.

Co se týče Orlických hor, tam některé lyžařské areály přicházejí s velmi mírným navýšením cen. Například Šerlišský Mlýn zvyšuje ceny skipasů o 8 až 10 procent, Skicentrum Zdobnice, kde loni celodenní skipas pro dospělou osobu přišel na 500 Kč a pro dítě na 400 Kč, zvedne cenu maximálně do 5 procent.

Nárůst cen je pochopitelný hlavně z důvodů investičních a také kvůli zdražování energií.

Čtěte také

Ne každý míří do těch největších lyžařských center a raději si jede zalyžovat do menších středisek. Jaké jsou tady cenové rozdíly?
Je pravdou, podle provozovatelů, že menší areály se stávají oblíbenějšími. A to zejména z důvodu nižších cen za skipas, ale i za nižší ceny při půjčení sportovního vybavení nebo i občerstvení.

Pochopitelně tyto areály nenabízejí tolik kilometrů sjezdovek jako velká střediska, ale třeba rodinám s dětmi tohle vyhovuje. Dospělý člověk může za celodenní skipas zaplatit třeba až o 300 korun méně a podobně i dítě.

Některé skiareály investovaly velké částky do modernizace. Jaké novinky tedy lyžaře čekají?

Čtěte také

Například v Orlickém Záhoří vyrostla úplně nová sjezdovka. Tedy tam připravují svoji první lyžařskou sezónu. Ve Špindlerově Mlýně připravili dvě nové sjezdovky, konkrétně na straně Medvědína vznikla sjezdovka lesní, na straně Svatého Petra potom přehradní. Celkem se tady mohou lyžaři těšit na 3 kilometry nových tratí. A také na rozšíření modré sjezdovky.

Co se týče druhého největšího krkonošského skiareálu, což je Skiresort Černá Hora - Pec, tak tady vylepšili hlavně technologie zasněžování, zvýšil se i počet samoobslužných pokladen a prodloužila se sáňkařská dráha až na délku 4 kilometrů. A měla by být také bezpečnější.

A pokud jde o menší areály, tak ty investovaly především do zasněžování.

Spustit audio

Související