Školy si rezervují termíny lyžařských kurzů na horách. Některé chaty mají obsazeno už roky dopředu

6. listopad 2023 07:03

S blížící se zimou si základní a střední školy domlouvají termíny lyžařských pobytů na horách. Některá střediska se na lyžařské kurzy přímo specializují a je o ně velký zájem. Například chata Juráška v Olešnici v Orlických horách na Rychnovsku má všechny termíny už zaplněné, a to nejen na tuto sezónu.  

Čtěte také

„Na chatu se nám vejde 80 dětí. A můžeme ještě využít vedle zateplené chatky, které jsou připraveny na zimní provoz, tam se vejde ještě dalších 40 dětí," říká Pavel Remiš, který už 15 let provozuje areál Juráška v Olešnici v Orlických horách.

Na lyžařské pobyty sem jezdí zejména základní školy. Od ledna do Velikonoc se jich tu vystřídá až 20. Termíny si rezervují na několik let dopředu. „Celá zima je plná. Objednávky od škol máme až tři roky dopředu. Takže v podstatě máme na tři roky dopředu plno. Ale pak se stane, že se některá škola přesune do jiné lokality, děti vyrostou a chtějí jezdit na větších sjezdovkách. A my vezmeme jinou školu."

Čtěte také

Součástí areálu je sjezdovka se čtyřmi vleky. Školy mají většinou středisko samy pro sebe.

Udržování umělého sněhu je ale pro chatu finančně čím dál víc náročnější, vysvětluje Pavel Remiš. „Cena zasněžování není v dnešní době žádná sranda, stojí to spoustu peněz. Proto se snažíme mít ty lyžařské kurzy absolutně naplněny, aby ty děti měly nějakou rozumnou cenu za používání vleků."

Cena pobytů se ale výrazně nemění. Za poslední dva roky vzrostla o 5 procent. Sezónu lyžařských kurzů chata Juráška v Olešnici v Orlických horách na Rychnovsku zahájí se začátkem nového roku.

Spustit audio

Související