Lyžařské školy v Krkonoších stále shání instruktory. Studenti se ale už do hor na zimu nehrnou

23. prosinec 2021 08:04

Lyžařským školám v Krkonoších chybí instruktoři. Přitom zájem hlavně o dětské kurzy a výuku lyžování v těchto dnech stoupá a podle provozovatelů škol a agentur poroste i v následujících dnech. Učitelé proto tráví na svazích víc hodin než jsou zvyklí. 

Čtěte také

„Péťo, ruce na kolena a pojedeme. Nejdřív tam budou špagety, jak to znáš, lyže pěkně vedle sebe. A pak z toho uděláme pizzu a zastavíme,“ říká svému svěřenci Karel Holešovský, který přijel do Krkonoš z Moravy.

Původně prý už lyžování učit nechtěl. „Protože je instruktorů nedostatek, tak mne povolali ze záloh a dorazil jsem z Brna na prodloužený víkend. Abych tady trošku pomohl.

Zůstane v Krkonoších přes Vánoce a pak se opět vrátí na začátku příštího roku. „Mám v plánu se sem opět v lednu vrátit a strávit zde alespoň týden nebo prodloužené víkendy. Hlavní sezóna je samozřejmě v únoru, takže tam si už chystám nejméně dva týdny, abych pomohl.

Lyžařské školy v Krkonoších stále shání instruktory

Zájem o lyžařské kurzy je velký, rodiče své děti musí objednávat s dostatečným předstihem. Jenže lidí je málo, proto ti, co jsou v práci, tráví na kopci podstatně víc času.

Čtěte také

„Máme hodně práce. Učíme lyžovat třeba od 8:30 dopoledne až do 16:00 hodin odpoledne. Většinou jsme byli zvyklí tak od 10:00 do 16:00 hodin. Teď je to o trošku delší, vysvětluje mladý instruktor, který právě učí lyžovat čtyřletou holčičku.

„Loni před zimní sezónou nastal takový paradox, že jsme měli opravdu přihlášeno neuvěřitelné množství instruktorů na kurzech, chtěli pracovat, byl o to obrovský zájem. Ale protože loňská sezóna prakticky neproběhla, tak to téměř všichni tito lidé vzdali a tento obor opustili. Už to nechtějí zkoušet, zase jsou také o rok starší a je to především o studentech, říká Tomáš Kverka ze sportovní agentury a lyžařské školy.

Čtěte také

Instruktory prý sháněli už od léta a všude, kde se dá. „Internet, rozhlas a nejrůznější internetové portály.

I tady ale platí dodržování hygienických pravidel.

„Venku vlastně není nutné dodržovat nic, naši instruktoři jsou ve valné většině očkováni. A ve vnitřních prostorách jsou nutné respirátory, dodává Tomáš Kverka.

Ti, co mají zájem učit lyžování, se podle něj mohou přihlásit kdykoliv.

Spustit audio

Související