Pátou sezónu startuje kabinková lanovka na Sněžku. V roce 2014 nahradila původní dvousedačkovou

20. duben 2018 09:25

Za pár dní zahájí svou pátou sezónu nová lanovka na Sněžku. Ta je v provozu od jara 2014, kdy nahradila třiašedesát let starou původní lanovku. Na čtrnáctiminutovou cestu na vrchol Sněžky vás ve vysílání sice nevezmeme, ale na výlet do Pece pod Sněžkou přeci jen ano. 

Právě v těchto dnech lanovou dráju technici kotrolují a v provozu je jen o víkendu, to nám ale nebrání v tom se do Pece pod Sněžkou vypravit.

Lanovka sice v provozu pro veřejnost teď v dubnu ve všední dny není, přesto se ale tu a tam rozjede. I aktuální údržba si totiž vyžaduje její občasné spuštění, jen bez cestujících.

Práce je podle vedoucího provozu lanové dráhy na Sněžku Jiřího Martince víc než dost: „Děláme zase celkovou údržbu, prohlíží se veškeré zařízení. Kluci projíždějí tratě, všechny kladky se musí namazat při zvednutém laně, aby byly odlehčené. To už máme všechno hotové. Včera nám začalo sáknout potrubí chlazení oleje převodové skříně. Tak tady byl výrobce a toto vedení nám přetěsnil."

Lanovka na Sněžku

Původní stará dvousedačková lanovka dopravila nahoru 258 lidí za hodinu. Nová lanová dráha je sice čtyřmístná, ale kapacita zůstala zachována.

Na vrchol Sněžky se stejně víc lidí nevejde, usmívá se Jiří Martinec: „Máme to tím, že teď máme sice čtyřmístné kabiny, ale rozestup mezi nimi je přesně dvojnásobný oproti minulým sedačkám."

Kapacita je sice stejná, ale další věci se hodně změnily. Nová lanovka se třeba o 150 metrů delší než původní. Spodní napínací stanice je níž než ta předchozí. Svezení z Pece pod Sněžkou až na vrchol trvá něco přes 14 minut. A hlavně ušetří pořádný kus cesty.

„Délka prvního úseku je 1747 metrů a druhého pak 2012 metrů. Takže když to sečteme, cestující stráví na lanovce cestou nahoru 3,7 kilometru. Se zpáteční jízdenkou to dělá vlastně 7,5 kilometru," dodává vedoucí provozu Jiří Martinec, pro jehož funkci mají lidé titul náčelník.

Horní stanice lanovky na Sněžku

Lanovka je majetkem města. Pec pod Sněžkou za ni zaplatila přes 300 milionů korun a až do roku 2035 bude splácet úvěr, ročně kolem 6 milionů. Přesto každý rok do městské poklady přiteče z lanovky zisk zhruba 25 až 30 milionů korun.

Podle tajemníka městského úřadu v Peci pod Sněžkou Michala Bergera pomáhá lanovka i jinak než finančně: „Určitě je to pro celý cestovní ruch v Peci pod Sněžkou velký přínos. Po jejím dokončení se v roce 2014 návštěvnost města výrazně zvýšila. S tím, že ty fronty a naplňované přepravní kapacity v létě, jsou toho důkazem."

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související