Novou lanovkou na Sněžku se svezli první cestující, zatím jen do mezistanice

21. prosinec 2013

Lanovku na Sněžku si v pátek vyzkoušeli první pasažéři. Zatím to byli ti, kteří se podíleli na stavbě a také obyvatelé vlastníka lanovky - Pece pod Sněžkou. Zatím ale dojeli jen do mezistanice na Růžovou horu. Kvůli nepřízni počasí totiž lanovce chybí povolení pro provoz vrcholové části na Sněžku.

Na nejvyšší českou horu začne lanovka cestující vozit zřejmě až v půlce ledna. O víkendu bude lanovka jezdit pro turisty ubytované v Peci a pro veřejnost se otevře až 25. prosince.

Nová spodní stanice je kombinace skla, betonu a dřeva. Samotná lanovka má místo dosavadních otevřených sedaček pro dva, komfortnější čtyřmístné kabinky. Působí velmi moderně a cestujícím se líbí.

„Rychlá, teplá, super. Stará lanovka byla taková nostalgie, ale tohle je na úrovni. Je to určitě komfortnější.“

I když je nová lanovka čtyřmístná, její hodinová kapacita se oproti té původní nijak nezvýší. Nová lanovka tak přepraví 250 lidí za hodinu.

Stavba přišla na zhruba 300 milionů korun. Investorem je město Pec pod Sněžkou, které na lanovku získalo dotaci z fondů Evropské unie.

Poprvé se lanovka na Sněžku rozjela už v roce 1949. Podle švýcarské licence ji zkonstruovala chrudimská Transporta. Lanovka měla mít životnost 17 let, nakonec vydržela téměř čtyřnásobně dlouho.

Lanovka na Sněžku prošla dvouletou rekonstrukcí
autoři: ima , Jiří Fremuth
Spustit audio