Ostřílený autokrosař Václav Fejfar chce ve svých šestašedesáti letech dál bojovat s těmi nejlepšími

21. červenec 2024

Zkušený autokrosař Václav Fejfar přišel kvůli technickým problémům s motorem na své Fabii o domácí závod mistrovství Evropy v Nové Pace, na který se hodně těšil. I když je zklamání šestašedesátiletého matadora obrovské, konec sezóny nebo dokonce kariéry to neznamená ani náhodou. Přemýšlí totiž i o legendární Rallye Dakar. 

Čtěte také

„Prostě to tak v motosportu někdy je, bohužel. Hrozně nás to mrzí, ale stalo se. Jedeme dál, musíme v nejbližší době dodělat buginu a budeme závodit s ní,“ říká optimisticky Václav Fejfar.

Vy jste hodně zkušený závodník, máte toho hodně za sebou. Přesto tohle je jedna z nejvíc nepříjemných věcí, která vás za vaši sportovní kariéru potkala? „Takových zklamání ale bylo víc za ty roky. Ale mrzí nás to dvojnásobně, protože to byly závody doma.

Čtěte také

Co teď? Sezóna těmito závody neskončila. „Určitě ne, ale my už to nějak nehrotíme. Já ani nechci jet celý seriál, protože jsme firma, která připravuje auta i do jiných odvětví motosportu, takže máme práce dost. Ale určitě se chceme vrátit zpátky i na ty autokrosové tratě a doufám, že se nám to brzy podaří a že pojedeme se super buginou.

Kolikátá je to vůbec vaše závodní sezóna? „Závodím od roku 1977. Takže to je už pěkná řádka let.

Čtěte také

Přesto to pořád člověka baví a nedá se jen tak skončit. Je to kus života? „Dělám to celý život, mám kolem sebe skvělou partu lidí, které to baví. Na druhou stranu je to také živí. Takže je to vlastně naše povolání. Chtěli bychom samozřejmě třeba zkusit i Dakar, ale bohužel na to je zapotřebí velký rozpočet. A to je pro nás hodně složité. Ale autokros určitě pojedeme dál.

Na Dakar jsem se také chtěl zeptat, protože vím, že to byl váš sen. „Určitě. Ale přišel covid a my přišli o dva velké sponzory. Tím se ten projekt zastavil. My sice máme auto zhruba z 80 procent připravené, ale bohužel nebyly dál finance na to, aby se to dotáhlo do konce. Ovšem nedali jsme to úplně stranou, občas se na tom někam jedeme předvést a prezentovat se. Takže jsme to úplně nezavrhli, dodává s úsměvem autokrosař Václav Fejfar.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související