Oslaďte si život! Švestkové knedlíky z tvarohového těsta se vám budou rozplývat na jazyku

Na plněné ovocné knedlíky je nejsnazší jít s tvarohovým těstem. To vyžaduje jen několik surovin, je hotové za pár minut a pracuje se s ním v pohodě - čili nebudete muset volat antikonfliktní tým a snadno spolu najdete společnou řeč. Ani se nenadějete a budete mít nadílku ovoce zabalenou do krásného kulatého tvarohového kožíšku.

Víte, že švestkové knedlíky nejsou výhradně českou a moravskou záležitostí? Pochutnáte si na nich také v Rakousku, Maďarsku, i v Německu. Mají ale své odlišnosti co se týká těsta a posypu.

Těsta můžeme použít různá. Od kynutých, přes tvarohové, žemlové, krupicové, někdy i odpalované, až po bramborové.

Podle druhu těsta, ale i podle chuti, se pak volí i závěrečné doplnění sladkým posypem. Tedy zejména cukrem, který je převážně moučkový. Ale může být ve spojení se skořicí i jemně krupicový. Někdo má rád strouhanku, někdo drcené sladké máslové sušenky nebo piškoty. Výborný je i strouhaný perník.

Ale pokud chcete změnu, zkuste mleté ořechy, kokos, nebo mandle.

Tak, dobrou chuť!

Švestkové knedlíky

Co budete potřebovat:

250 g hrubé mouky
vejce
30 g másla
200 g tvarohu
120 ml mléka
špetka soli
švestky
50 g rozpuštěného másla
tvaroh rozdrobený nebo nastrouhaný
30 g krupicového nebo moučkového cukru

Postup přípravy švestkových knedlíků z tvarohového těsta:

Do mísy dejte máslo, vejce a tvaroh. Vše utřete. Pak přidejte prosátou mouku se solí a mlékem. Vše spojte ve vláčné těsto.
Ovoce si připravte do misky.
Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
Z těsta oddělujte kousky, trošku roztlačte v dlani, můžete je i rozválet válečkem. Položte na ně ovoce a důkladně obalte těstem.
Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se vám nepřichytily ke dnu.
Ve vodě by mělo být jen tolik knedlíků, aby mohly volně plavat.
Vařte je 5 až 8 minut, dokud se knedlíky neobjeví na hladině.
Pak knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou.
A můžete servírovat. Posypané tvarohem, nebo mletým mákem, cukrem.
Nezapomeňte knedlíky na talíři přelít rozpuštěným máslem!

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.