Ornitologové při kontrole budek zjistili, že v Rychnově nad Kněžnou zahnízdily nové druhy ptáků

29. leden 2022 08:44

V Rychnově nad Kněžnou každým rokem přibývají nové druhy ptáků. Ornitologové to zjistili při kontrolách a čištění ptačích budek. V loňském roce ve městě nově zahnízdili brhlík lesní, lejsek bělokrký a rehek domácí. 

Čtěte také

„Támhle máme jednu budku. Vpravo za vámi je na borovici další,“ říká Martina Langerová, která má na městě na starosti ochranu přírody. Stojíme v parčíku a díváme se na ptačí budky.

Jejich obsah ovšem odborníky překvapil. „Ptačí budky nás překvapují každá rok. Protože jejich obsazenost se zvyšuje druhový výskyt ptáků se také zvětšuje. Takže nás to překvapuje už od roku 2018, když jsme s instalací ptačích budek začali.

Můžeme chviličku pozorovat, jestli je tam kolem nich nějaký pohyb.

Ale jestli je toho můžeme v tomto zimním období a počasí dočkat, na to se zeptáme ornitologa Aleše Svobody. „Teď ptáci budky nevyužívají k hnízdění, ale jako nocoviště nebo úkryt před počasím.

Čtěte také

Vám se ovšem podařilo zjistit, že se na Rychnovsku vyskytují ptačí druhy, které tady v minulosti nebyly. „Ty druhy tady byly, ale nevyskytovaly se přímo ve městě, nebyly tady zaznamenány. Podařilo se nám objevit hnízda lejska bělokrkého. To je evropsky významný druh, který využívá k životu především světlé, listnaté lesy. A ve městech jsou to třeba starší parky nebo stromy podél vodotečí.

Dá se to nějak vysvětlit? Proč tady dříve tyto druhy nehnízdily a najednou ano? „Může to být tím, že budky jsou tu už čtvrtou sezónu, ptáci si na ně mohli zvyknout, začali těm místům důvěřovat. Jsou ty budky pro ně dobře pověšené. Nebo došlo v okolí k expanzi populace a ptáci si museli najít hnízdiště někde dál.

Má to pro Rychnov nějaký význam?

„Určitě. Jednak to má estetický význam, protože je možné ptáky pozorovat přímo v lokalitě. A ještě k tomu ptáci žerou hmyz. To znamená, že v okolí zahrádek nebo přímo ve městě se podílejí na biologické ochraně.

Čtěte také

Kolik ptačích budek je vlastně po Rychnově nad Kněžnou umístěno? „V současné době už máme 211 budek. Teď se díváme právě na sýkorníky, těch tu máme nejvíc.

„Dále v praku jsou netopýrníky, máme tu také špačníky, na mostních konstrukcích jsou skorcovníky. A dále od města, na okraji agrární krajiny, máme sýčkovníky, případně poštolníky. A samozřejmě sýkorníky nejsou určeny jen pro sýkorky, ale třeba i pro brhlíky, lejsky a rehky. Ale i ve špačníku nám tu hnízdí brhlíci a sýkory.

Na sklonku minulého roku přibyla v Rychnově nad Kněžnou dvě nová stanoviště a další budou přibývat v příštích letech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související