Orlické galerie v Rychnově nad Kněžnou je teď ve znamení stěhování. Chystají se podzimní výstavy

30. srpen 2022 07:22

V Orlické galerii na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou se stěhuje. Každý obraz z letních výstav je nutné sundat ze zdi, vše zabalit, vyčistit a připravit zase nové exponáty pro podzimní cyklus. Umění má vysokou hodnotu, není proto možné s ním zacházet jako třeba s obyčejným nábytkem. 

Vlastislav Tokoš mi teď maličko vyčetl, že se nepřijdu podívat, když probíhá aktuální výstava. Dorazila jsem zrovna v době, kdy tady něco končí a něco jiného naopak zase začíná.

Čtěte také

Jsme v místnosti, které dominuje stůl a obrovská fólie. Do ní se balí všechny obrazy. Tady už nezůstalo na stěnách vůbec nic. Ale jistě se opět zaplní novými vystavenými díly do posledního místečka.

„Budeme se snažit je zaplnit. Zde bude výstava s názvem Orlický salon 2022. Ten je letos věnovaný významné osobnosti, který je spjata s Orlickou galerií a je to Rudolf Černý."

Kdybychom prošli všemi rozlehlými prostorami, které tu jsou k dispozici, našli bychom v tuto chvíli jen prázdné zdi? „Ano."

Co je zapotřebí udělat, když se výstavy vyměňují?

„Samozřejmě musíme napřed deinstalovat končící výstavy, to znamená, že všechny obrazy se musí sundat, zabalit a vyexpedovat. Musí se zkrátka vrátit půjčitelům nebo do depozitáře. A pak se začne pracovat na výstavách nových, začnou se do prostoru galerie navážet exponáty."

V další místnosti mne hned napadá jiná otázka. Protože je tu jiný pracovník, který pomocí kleští vyndává skobičky ze zdí. „To je součástí deinstalace, protože tam budou vystavena jiná díla, která vyžadují odlišné závěsy. je zapotřebí je tedy nějakým jiným způsobem uchytit."

Čtěte také

Kleště v ruce drží Stanislav Tokoš, který má na starosti instalaci výstavy. Jak to vlastně vypadá v praxi? „Podívám se na odvrácenou stranu obrazu, kde má umístěn závěs. Jestli má jeden nebo dva úchyty. A podle toho potom odměřuji vystavení pěkně v rovině, aby měli návštěvníci k dispozici hezké zobrazení. Obrazy se musí na stěně rozdělit a krásně pověsit v určité výšce."

To ale vypadá docela pracně. Když vidím, kolik obrazů celkem je tu připraveno na jednu jedinou výstavu. „V průměru jedna výstava představuje něco kolem sta obrazů," dodává Stanislav Tokoš.

Podzimní cyklus výstav v Orlické galerii na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou se pro návštěvníky otevře 2. září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související