Oprava cesty z Růžové hory na Sněžku komplikuje turistům průchod. Práce mají skončit až na podzim

21. červenec 2020 08:49

Stop. Vydržte několik minut. Tohle můžete slyšet od stavařů, kteří začali za pomocí techniky opravovat úsek frekventované cesty od Růžového hory na Sněžku až po Traverz. Vhledem k tomu, že trasa je poměrně úzká, je potřeba zvýšené opatrnosti. Pokud návštěvníci hor nebudou dbát povelů pracovníků stavby, bude tato cesta na dva měsíce úplně uzavřena. 

Oprava tohoto úseku je podle vedení Správy Krkonošského národního parku nutná, protože její stav už není dobrý a místy bezpečný. Práce mají skončit na podzim.

„Teď vycházím z tohoto bodu a jsem na úseku 17. Potřebuji si najít další výchozí bod, protože tam začneme potom pracovat," vysvětluje Pavel Klimeš, který má opravu tohoto úseku na starosti.

Čtěte také

Cesta, široká přibližně dva metry, je jednou z nejfrekventovananějších v Krkonoších. Teď se tu kromě turistů pohybuje také malé nákladní auto, vyvážečka a bagr.
„To znamená, že zde může docházet ke kolizím mezi pracovníky stavby a turisty."

Průchod tohoto úseku bude řídit určený člověk, který bude turistům dávat povely.

„Lukáš řekne, tady budete stát a musíte počkat deset minut. Ti lidé budou muset počkat, on je zkrátka dál nepustí. A pokud to nepůjde a lidé se nebudou chovat zodpovědně, tak cestu na dva měsíce úplně uzavřeme. A v pracovní dobu tady neprojde nikdo," upozorňuje Pavel Klimeš.

Oprava cesty z Růžové hory na Sněžku omezuje turistům průchod

Mezitím už se bagrista Tomáš Drábek pouští do práce.
„Musím vytěžit starý materiál, který se má dostat pryč. A udělat vlastně takový kufr. A potom sem přijde navezený nový materiál."

„Musíme vyrubat materiál, který sem byl v minulosti přivezen. Protože je bazický a mění pH okolní půdy. A tím pádem mění druhové složení," vysvětluje Pavel Klimeš.

Čtěte také

Dělníci budou z cesty odebírat některé drny, pod kterými je štěrk a dávat je do speciálních přenosných vaků.
„A ty drny, aby nám při velkém vedru neuschly, budeme balit do kabelek a pak je budeme umisťovat zpátky. Mělo by to nějakým způsobem drny ochránit."

Stroje se musí vyhnout místům, kde rostou vzácné plavuně, aby je nepoškodily. Proto je místo viditelně označeno, nebo lépe řečeno bylo.

„Koukám, že nám značení turisté vyházeli. Bylo jich tady šest. Tady zbyla jen díra," ukazuje Pavel Klimeš pozůstatky po neukázněných turistech.

Jestli k uzavření této cesty dojde, rozhodnou prý následující dny. A záležet to bude pouze na chování návštěvníků hor.

Spustit audio

Související