Sněžka spojuje dva národy. Města Karpacz a Pec pod Sněžkou mají společný projekt Herní krajina

5. duben 2018

Pec pod Sněžkou začala budovat naučnou stezku v podobě herní krajiny. Vzniknout má u Portášovy boudy nad Velkou Úpou a středisko doufá, že přitáhne hlavně rodiny s dětmi. Naučná stezka s téměř dvaceti herními prvky povede částečně i nad zemí a přiblíží přírodu a historii Krkonoš. 

Název projektu Herní krajina „Pecka" vychází z myšlenky společného záměru Pece pod Sněžkou a polského města Karpacz. Naučná stezka spadá do přeshraniční spolupráce.

Dnes se budeme toulat po Krkonoších a hlavně po jednom krkonošském městě, které je turisty vyhledávané nejen v zimě, ale také v létě. Jaká tam byla letošní zima a jaké tam bude léto, to nám z Pece pod Sněžkou přijel říct starosta Alan Tomášek. Sněhu bylo asi dost, protože se u vás ještě lyžuje, ne?
U nás se ještě lyžuje do víkendu a sněhu je opravdu hodně. Což nám letos dělá trochu vrásky, protože máme připravenu spoustu projektů k realizaci. Ale zatím nám ten sníh brání to odstartovat.

Alan Tomášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když zhodnotíte tu letošní zimní sezónu, jak jste spokojeni? Kolik k vám přijelo turistů.
Já si myslím, že letošní zima byla opravdu jedna z těch hodně povedených. Především proto, že ta sněhová pokrývka vydržela konstantně po celou zimu. A doufám, že návštěvníci Pece pod Sněžkou i celých Krkonoš byli letos opravdu spokojeni.

Kolik sjezdovek tam máte? Protože patříte mezi největší areály v České republice.
My máme náš areál Černá hora - Pec, ten má kolem 40 kilometrů sjezdovek. Doufám, že v budoucnu to bude ještě víc.

Vy také lyžujete?
Velice rád.

Krkonoše - jedinečná zpráva o jedinečných horách

Kolik k vám přijede průměrně během zimy turistů? Určitě to musíte mít spočítané s ohledem na ubytovací kapacity, parkovací místa a tak dále.
To jsou opravdu závratná čísla. Protože Pec pod Sněžkou má zhruba 600 obyvatel zhruba a v zimě nás navštíví denně až 20 tisíc návštěvníků. Lůžkovou kapacitu máme kolem 11 tisíc, tak vidíte tu obrovskou disproporci s kterou se město musí pravidelně vypořádat.

Česká republika nabízí na malém prostoru neuvěřitelné krásy, jak přírodní tak kulturní. A Pec pod Sněžkou má v okolí spoustu zajímavých míst, které stojí za to navštívit.
Alan Tomášek, starosta Pece pod Sněžkou

Když si vzpomenu na Pec pod Sněžkou, tak mě napadá hlavně hotel Horizont, to je taková dominanta.
Ano, to je naše Eifellova věž.

V jakém je stavu? Protože ten hotel se stavěl někdy v 70. letech minulého století.
Hotel Horizont je v poslední fázi před rekonstrukcí, kdy by se mělo konečně povést opravit tu nevzhlednou fasádu, která právě nese prvky doby minulé. Doufám, že se to v roce 2019 stane realitou. Aspoň majitelé to tak přislíbili. Hotel Horizont dostane novou tvář, což bude určitě pro Pec pod Sněžkou důležité.

Vizualizace projektu Herní krajina - odpočinková mola

Takovým hlavním problémem, asi nejen Pece pod Sněžkou, ale vůbec všech exponovaných a hodně navštěvovaných míst, jsou parkovací místa.
My jsme si tohoto problému velmi intenzivně vědomi. Už to máme naplánováno. Už máme dokonce i stavební povolení na parkovací dům Velké Úpy, dopravní terminál, také více méně Velké Úpy, ale blíže k Peci pod Sněžkou. V letošním roce bychom chtěli zahájit v průběhu léta stavbu dopravního terminálu zhruba s kapacitou 450 parkovacích míst. A přemístit tam autobusové nádraží a základní dopravní infrastrukturu. To jako takové momentálně nejpalčivější téma, které řešíme. Protože prioritní věcí byla rekonstrukce lanové dráhy na Sněžku. Což se tedy po 63 letech povedlo a lanovka už nám úspěšně čtvrtým rokem jezdí. Teď tedy budeme řešit to nejzásadnější. Což ale negeneruje příjmy, to znamená, jsou to milionové částky investic, ale předpokladem je, že příjmy budou velmi malé.

Co další plány a investice? Slyšel jsem něco o výstavbě nových domů pro místní lidi.
My se bavíme většinou o tom, že Pec pod Sněžkou je turistická destinace, jedna z největších v České republice v Krkonoších. Ale také tam žijí místní a mladí lidé. A my se musíme snažit být obec vstřícná nejen vůči turistům, která také z tohoto titulu profituje, ale musíme dbát i o místní obyvatelstvo, byť je nás jen 600. Potřebujeme školy a bydlení pro mladé, abychom ty školy také naplnili a zachovali nějakou kontinuitu standardního života v obci. Tudíž máme připravenou výstavbu čtyř bytových domů v Peci pod Sněžkou. A zároveň s developerem, který chce ty byty stavět, zajišťujeme nějakou dostupnou cenu pro místní lidi.

Vizualizace projektu Herní krajina - nory

To je důležité pro jakoukoliv obec. Když ta demografická křivka stoupá.
Bohužel ubývalo to během světové války, kdy bylo jiné původní obyvatelstvo. Tak se držíme dnes na těch 600 až 630 obyvatelích, což bych si přál, aby se zvedlo. Doufám, že se tak stane, protože s rozvojem ekonomiky a města jako takového, turistického ruchu, přibývá pracovních míst. Ta jsou především pro nás důležitá z hlediska toho, že jsou celoroční, což byl dříve problém. Byla tu hlavně zimní sezóna a část letní nás neuživila nebo nedala možnost lidem zůstávat a trvale žít v Peci.

Teď by mě zajímala taková osobní otázka. Vy jste přímo z Pece pod Sněžkou?
Ne, já jsme přišel do Pece v roce 1978. Ale už jsem tam doma. Cítím se tam určitě doma.

Je důležité, aby u vás lidé měli práci, potom škola, školka. To všechno máte, obchod?
Podařilo se v poslední době stabilizovat ty pracovní příležitosti po celý rok, což bylo opravdu velkým handicapem. Celá jedna generace mladých lidí nám z Pece odešla, protože neměli příležitost tam zůstat žít. Bydlení je v tom případě nedostupné, protože to se jedná většinou o turistické byty, které se dají pronajímat, nikoliv na trvalé bydlení. Tam zase ten výnos není tak velký a to se teď doufám změní.

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších

Která místa na horách máte v oblibě, když už se jdete někam toulat? Nemyslím když jdete na sjezdovku lyžovat, ale spíš někam na výlet.
Já se velmi rád procházím po vrcholcích těch nejvyšších hor a to nemyslím teď Sněžku. Ale hlavně Luční Hora mě uchvacuje, pohledy do krajiny. A také mám velmi rád Obří Důl, byť jsou ta místa už taková zprofanová, ale myslím si, že jsou velmi výjimečná a v Česku naprosto ojedinělá.

A Sněžka je také vaše?
Sněžka je, dá se říct, tak z třetiny naše. Katastrální území Sněžky se nachází na katastru města Pece pod Sněžkou a také Malé Úpy a Polské republiky.

Jste spíš lyžař nebo cyklista? Léto nebo zima?
Já jsem skialpinista a v létě vášnivý cyklista.

Vizualizace projektu Herní krajina

Určitě jezdíte také někam do Alp. Tam mají různé atrakce pro děti. Tam je možné hledat inspiraci, ne?
Jezdím rád do zahraničí s přáteli na kolo a mé krédo je: Všude dobře, doma nejlépe. Myslím si, že Česká republika nabízí na velmi malém prostoru neuvěřitelné krásy, jak přírodní tak kulturní bohatství. A Pec pod Sněžkou má v okolí spoustu zajímavých míst, které stojí za to navštívit. Pec nabízí opravdu nádherné místo proto, aby si člověk zasportoval, a také se prošel. Mám velkou radost z toho, že právě toto se vrací. To, co v Rakousku známe všichni, to vandrování, to procházení se po horách, tak se velmi intenzivně vrátilo zpátky do Čech, do Krkonoš. Sleduji každým rokem jak narůstá množství lidí, kteří se do Pece přijedou jen tak projít, nadýchat se čertvého vzduchu a být v pohodě. A proto tam směřujeme i náš velký projekt, který chceme letos zrealizovat a to je Herní krajina.

Čtěte takéVítejte v Peci pod Sněžkou

Tak pojďme představit Herní krajinu. Někde jsem četl, že to je projekt asi za 40 milionů korun.
Je to za 45 milionů korun. A dostali jsme na to dotaci ve výši 32 milionů korun z programu Interreg Česko-Polsko.

Takže tam bude spolupráce i s polskou stranou hor?
Ano. My jsme si uvědomili, že Sněžka spojuje dva národy, českou a polskou stranu. Města Karpacz a Pec pod Sněžkou spolu velmi dobře vychází. Jsme partneři. A právě jsme podali společný projekt, kdy na polské straně se klade důraz na kulturní a historické dědictví tohoto města a na naší straně se chceme soustředit hlavně na přírodu a krajinu, kterou máme v Krkonoších. Chceme vzdělávací a zábavnou formou dostat děti zpátky do přírody s rodinami, bez tabletu, bez smartphonů. A nechat je prostě užít si krásu krkonošské přírody. A zároveň je nechat pobavit se na atrakcích, které s tím budou spojeny.

Vizualizace projektu Herní krajina

Říkali jsme, že teď už se mělo začít stavět. Přípravné práce? Kdy bude hotovo?
Trošku nás trápila zima, jak už jsme zmínil. Věřím, že se nám podaří ten skluz dohnat a v průběhu prázdnin by mělo být hotovo.

A jak to bude tedy vypadat? Jaká je představa?
Jsou to tři základní prvky. A to sice Svět v korunách stromů, Svět v lese a na loukách a Vodní svět. Chceme v každé této lokalitě, která je v dostupné vzdálenosti jednoho místa, ukázat přírodu a faunu, flóru takovou, jaká v Krkonoších je. Protože je ojedinělá a krásná. Je potřeba trošku zklidnit ten hektický svět a vyjet si na výlet. Není potřeba dělat v Peci nebo na horách další atrakce typu bobovky, lanovky a tak dále. To tam samozřejmě potřeba je, ale tohle je trošku něco jiného. Naším cílem je dát lidem zábavu a pohodu v horách bez toho, aniž by to bylo, jednoduše řekněme, komerční záležitostí.

Alan Tomášek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

A ještě navíc se něco dozvědět o přírodě.
Přesně tak, zábavnou formou. Protože spousta dětí neví, jak vypadá stopa jelena, stopa kance. To jsou takové maličkosti, které sice zní směšně, ale kolik dětí možná dnes ví, jak vypadá kráva, když pijí mléko. Možná si myslí, že je kráva fialová.

Tak ať se letošní jarní a letní sezóna, pane starosto, v Peci pod Sněžkou vydaří.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související