Odborníci testují tělesnou zdatnost mládeže. Porovnají je s výkony jejich vrstevníků z roku 1923

21. březen 2023 08:04

V Česku a na Slovensku se testuje fyzická zdatnost studentů středních škol. S nápadem přišli odborníci z katedry tělesné výchovy a sportu Technické univerzity v Liberci. Výsledky zjištěné v několika sportovních disciplínách porovnají v unikátní studii se 100 let starými výkony stejně starých žáků. Do výzkumu se zapojili i studenti Gymnázia v Náchodě.

Podle dostupných dat byli studenti před 100 lety v průměru o 10 centimetrů menší než jejich současní vrstevníci, fyzičku ale měli pravděpodobně lepší. 

Čtěte také

„Vítám vás na našem prvním dni testování,“ zaznělo z úst učitele Davida Zapletala v tělocvičně Gymnázia v Náchodě. Dívky ze septimy poslouchají, co je na začátku unikátního testování čeká. „Máme tam nějaké somatické měření, to znamená, že si u některých z vás změříme výšku, váhu a výšku v sedě.“

To hlavní ale studentky gymnázia teprve čeká. První disciplínou určenou k porovnání je skok do dálky z místa. Druhou potom shyby podhmatem.

V tělocvičně a posilovně náchodského gymnázia se během dne vystřídalo několik stovek studentů. Zapojení je dobrovolné, nálada výborná.

Na výsledky a srovnání s výkony z roku 1923 se těší nejen samotní žáci, ale i učitelé. „Jsme docela nadšeni z toho výzkumu. A jsme zvědaví na ten výsledek, jaký bude,“ říká pedagog David Zapletal. Jeho studenty ještě čekají disciplíny venku, kromě hodu míčkem i různě dlouhé běžecké tratě.

Na komplexní srovnání je tak brzy, výsledky z prvních dvou disciplín ale už podle něj leccos naznačují. „Ohledně shybů je na tom určitě současná generace hůř. Co se týče například skoku, tak je třeba zmínit, že studenti byli před 100 lety celkově nižší. ale ty výkony byly hodně podobné. Tedy musím asi bohužel říct, že tělesná výkonnost mládeže prostě klesá.“

Čtěte také

A něco podobného očekávají při srovnání celkových výsledků i zástupci Technické univerzity Liberec, včetně tajemnice katedry tělesné výchovy Kláry Kuprové. „Očekáváme výrazný pokles aerobní zdatnosti a silových schopností žáků.“

V řadě sportovních klání přitom srovnání není možné provést, současní žáci by totiž některé z disciplín běžných před 100 lety nezvládli. „Původní sestava obsahovala 14 testů. Z nich jsme museli odstranit hod oštěpem, hod diskem, hod míčkem s poutkem například, protože ten se dnes už ani nedá vůbec sehnat. Také vrh koulí, protože ty cviky už jsou neproveditelné v dnešních podmínkách.“

Do projektu se zapojili žáci 15 českých a 5 slovenských škol. Je jim mezi 11 a 19 lety. Porovnání by mělo být hotové do konce tohoto školního roku.

Spustit audio

Související