Dřív děti trávily den venku s přáteli. Myslím, že to bylo dobré i pro jejich vztahy

9. červen 2017

Dětskou sportovní akademii nám dnes představí Kateřina Zavázalová. Basketbalistka, narozená v Chlumci nad Cidlinou a žijící v Hradci Králové. Proč se pustila do akce, kde jde především o sport pro děti? Dozvíte se!

Vy jste měla ke sportu blízko už od mala?
Ano, já sportuji odjakživa. Zatímco v mladším školním věku jsem zkoušela třeba balet, který zrovna neměl úspěch, od 10 let jsem začala dělat basketbal a u toho jsem vydržela až do teď, kdy je mi 27, takže nějakých 17 let už u toho funguji. V mládežnických kategoriích do 16, do 18, do 20 let jsem byla v národních týmech. Takže ty zkušenosti, které jsem získala za ta léta, bych ráda předávala mladším generacím.

Jak to bylo u vás? Jste sportovní rodina?
Odjakživa to tam bylo. I mě samotnou to táhlo, že jsem byla většinou aktivní, kroužky jsem si hledala i sama. Ve školce jsem začínala s gymnastikou, takže mám v sobě sportovního ducha od malička. Se sportem jsem chtěla trávit veškerý volný čas.

Když vezmete sebe a své kamarády, máte pocit, že jste se hýbali víc než dnešní děti?
O tom není pochyb. Já jsem o tom naprosto přesvědčená, protože veškerý volný čas po škole jsme trávili jen venku, hráli jsme klasické hry jako gumu, nebo minci a bylo to přirozené. Vyrůstali jsme ve venkovním prostředí. Ale nebyla ještě elektronika, takže jsme k tomu neměli ani nějaký vnitřní popud. Bylo přirozené strávit den venku s přáteli. A myslím, že to bylo dobré i pro sociální vztahy mezi lidmi.

A to je i jeden z důvodů, proč jste se rozhodla založit Dětskou sportovní akademii. Abyste se to pokusila alespoň u některých dětí změnit?
Určitě to byl i tento impuls. Ale každopádně mě hrozně baví práce s dětmi. Dělala jsem v lanovém parku 4 roky instruktorku a vytvořila jsem si tam kladný vztah k dětem. Baví mě s nimi sportovat. A nejvíc mě na tom baví, jak vidím ty jejich pokroky. A když jsou z toho nadšené, tak to přeci jen člověku dá takový šťastný pocit, že dělá něco správně, dělá něco pro děti a ty jsou naše budoucí generace. Když vychováme profesionálního sportovce nebo třeba i budoucího olympionika, tak by to bylo super. Ale od těch dětí se musí určitě začínat.

Kateřina Zavázalová a Dětská sportovní akademie ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co je tedy ta Dětská sportovní akademie? Je to nějaký soubor sportovních kroužků, nebo je to jeden velký kroužek?
Dětská sportovní akademie vznikla teprve letos v lednu. A máme to zaměřené tak, že začínáme toto léto příměstskými tábory, protože je důležité sehnat klientelu. Málokdo o nás ještě ví. Budeme pokračovat ve školním roce kroužky a postupně rok od roku, jak se budeme rozrůstat, tak bychom rádi postavili vlastní tělocvičnu. Kde bychom ty kroužky vedli přímo k té tělocvičně, kterou bychom přizpůsobili na míru našim netradičním aktivitám. Uvidíme, jak se to povede. Zatím je těžké dostat se mezi lidi. Chce to čas, než proběhnou první akce, než si to lidé rozkřiknou mezi sebou.

Vy máte ráda adrenalin, mluvila jste o lanovém parku.
Především bych ráda představila příměstský tábor pro předškoláky, který je od 4 do 6 let. Je tam vodní program, kde se projedeme s dětmi na raftu, ukážeme jim například vodní elektrárnu. Dále to bude lezecký program po lanových překážkách. Ve sportovním programu budou míčové hry, netradiční sporty, zkusíme indiaku, nebo teeball, což spousta lidí ani neví co přesně je. Ale mně se líbí na tom to, že děti se s těmito sporty ve školce a potom ani ve škole nesetkají. A chtěla bych jim tím rozšířit trošku ten sportovní obzor, aby si pak mohly do budoucna vybírat, kterým sportům by se chtěly věnovat. Dále tam bude dětská jóga, Coor program, což je cvičení na správné stabilizační systémy v těle, aby správně držely zádíčka a neměly ploché nožičky.

Dětská sportovní akademie

Tak to byl příměstský tábor. A potom, až začne zase školní rok, tak některé z těch sportů budou moci navštěvovat děti u vás i dál?
Od začátku školního roku budeme mít tři kroužky. A budou zaměřené opravdu všestranně. Jelikož to bude hlavně pro předškoláčky, tak u nich je důležité vytvořit nějakou pohybovou základnu pro to, aby se v budoucnu mohli věnovat jakémukoliv sportu. Kroužky budou probíhat pondělí, úterý, středa, pokaždé to bude na jiném místě, takže například v pondělí to bude na Sokole, v úterý na Štefánikovce, ve středu na Bezručovce. A většinou to je v odpoledních hodinách, ale všechny informace vlastně najdou rodiče na našich webových stránkách našich.

autor: kud
Spustit audio