Krajské policejní ředitelství pozvalo poprvé v historii na fyzické testy zájemce z řad veřejnosti

9. únor 2023

Policii v Královéhradeckém kraji chybí aktuálně přes 200 příslušníků. Obsadit chybějící tabulková místa zkouší krajské vedení různě, včera vůbec poprvé v historii pozvalo na fyzické testy nanečisto i školy a veřejnost. A zájem byl solidní. 

„Na začátku vám dáme trošku času, abyste se rozcvičili a zahřáli. Abyste nešli z 0 na 100.“ Po krátkém a stručném představení programu začaly testy naostro. Dopoledne pro 80 studentů středních škol, kteří tak trochu tušili, do čeho půjdou.

Čtěte také

„Nijak zvlášť jsme se nepřipravovali, ale našli jsme si, co nás tady čeká, říkal Honza.

Představa je jedna věc, ale instruktor Tomáš Malý ale upozorňuje, že to tak úplně jednoduché být nemusí. „Mají představu, že ten cvik nějak vypadá, nějak si ho nacvičí. Ale my vyžadujeme striktní provedení toho cviku. Takže je pak překvapí, že třeba klik není proveden v plném rozsahu a my ho pak nepočítáme.

Fyzickými testy neprojde podle policejních statistik 26 procent uchazečů o práci - nezvládne je tedy čtvrtina těch, kteří se na ně připravují a trénují. Úspěšnost studentů byla jen o málo nižší, zhruba dvě třetiny testy zvládly. Člunkový běh na začátku byl relativně jednoduchý, kliky už bolely.

Čtěte také

Nakonec si většina studentů dokázala se ctí poradit se všemi disciplínami a někteří si vedli přímo skvěle - ke splnění testů bylo potřeba nasbírat 36 bodů, jeden ze studentů se ale dostal přesně na dvojnásobek - na 72.

Většinou na tom byli dobře ti, kteří o nástupu k policii uvažovali - jako třeba Dominik, který studuje obor "bezpečnostně právní činnosti". I on si ale sáhl do rezerv svých sil. „Nejhorší pocit byl z těch kliků, protože mám ruce slabší. Na tom musím víc zapracovat.

Odpoledne si testy v hale v Háječku mohl vyzkoušet každý. I odpoledne dorazili studenti, třeba David, který studuje chemickou školu v Pardubicích, obor forenzní vědy. A i když mu ještě nebylo osmnáct, uvažuje o práci u policie a chtěl si testy zkusit.

Čtěte také

Motivace dalšího Davida, tentokrát staršího, byla jasná. „Mít papír, protože já jsem už byl u městské policie, kde jsem skončil a chtěl bych nastoupit ke státní policii.

Policie má aktuálně lidí nedostatek a věří, že právě takové náborové akce mohou pomoci, popisuje krajská mluvčí Magdalena Vlčková. „Nejvíce policistů chybí na obvodních odděleních. Celkově máme aktuálně v kraji podstav 211 policistů.

Osahat si testy nakonec dorazilo i několik skutečně vážných zájemců, někteří z nich přitom museli přijet i víc než 200 kilometrů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související