Od štědrovečerní večeře se neodbíhá. Bramborový salát by měla servírovat hostitelka

U štědrovečerní večeře na stole nesmí chybět bramborový salát. Jak ho budeme servírovat podle etikety? Radí Ladislav Špaček.

Pokud sedíme u společného stolu, hospodyně by neměla odbíhat. To znamená, že by neměla odbíhat do kuchyně a něco přinášet nebo odnášet. To by zničilo krásnou sváteční atmosféru. Navíc k situaci, že se někdo vzdálí od štědrovečerní večeře, se váže krutá stará česká pověra. Proto by si hospodyně měla všechno připravit na stůl, aby už nemusela nikam chodit. Na stole bude připravena mísa s polévkou, bramborový salát, smažený kapr, případně řízky a všechny ostatní pokrmy, které budeme konzumovat.

Bramborový salát by měla servírovat hostitelka. Velkou lžící nabírá salát a přenáší hostům na jejich talíře. Jestliže je stůl opravdu velký a hrozí nebezpečí, že by případně kousek salátu mohl upadnout, můžeme v domácím prostředí talíř podat hostitelce, většinou mamince. Maminka na něj naloží porci bramborového salátu.

Takto by měla naservírovat postupně všem. Tatínkovi, dětem a nakonec sobě. Hostitelka vždycky dostává jako poslední. Poté se rozhlédne a popřeje si s ostatními dobrou chuť.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo