Ochranáři na Vrchlabsku vybudovali u frekventovaných silnic zábrany a zachraňují obojživelníky

27. březen 2019 10:07

Ochranáři a pracovníci záchranné stanice pro zraněné zvířata ve Vrchlabí vystavěli podél frekventovaných silnic zábrany. Ty mají zachránit obojživelníky před tím, aby neskončili pod koly aut, když migrují k vodě, kde se budou rozmnožovat. Ochranáři denně chodí žáby přenášet, každoročně jich zachrání stovky. Do záchrany se zapojila i redaktorka Kateřina Kohoutová.

Zábrany ročně zachrání tisíce žab, které putují za námluvami

Ropuchy během námluv

Obojživelníci díky teplému počasí už začali migrovat. Ochranáři proto téměř o měsíc dřív postavili podél silnic zábrany. Každý den k nim přijíždění, žáby berou a přenášejí. Záchrannou akci si nenechala ujít ani naše reportérka Kateřina Kohoutová.

S Ondřejkou Bachtíkovou, vedoucí Záchranné stanice pro zraněná zvířata ve Vrchlabí, jsme zastavili na silničním obchvatu nad městem. Jsou zde postaveny zábrany pro obojživelníky. Bereme do rukou potřebné vybavení, což je v podstatě jen košík, případně rukavice.

"Žabičky se pomalu začínají budit a mnohem lepší je mít zábrany již připravené a postavené i když teploty možná ještě půjdou k nule. Ale to nevadí. Když jsou zábrany již postaveny, tak je zapotřebí je každý den obejít a prohlédnout záchytné kbelíky, jestli tam nějací obojživelníci nebudou," říká Ondřejka Bachtíková.

V prvním kbelíku zatím nevidíme žádnou žábu. Popojdeme zhruba o 20 metrů dál a tady už jsme o něco úspěšnější. V kbelíku uvízla jedna žabka.

Ochranáři na Vrchlabsku vybudovali u frekventovaných silnic zábrany a zachraňují obojživelníky

Sešli jsme od silničního obchvatu k rybníku, který se nachází těsně pod strání. A žábu, kterou jsme našli, pouštíme do vody.
"Dáme ji tady na břeh, aby se mohla vrhnout do vody." 

Žabí dálnici aneb bezpečný přechod přes silnici pro obojživelníky testují u Vysokého Veselí

U Vysokého Veselí testují bezpečný přechod pro obojživelníky

Ochránci přírody každoročně na jaře na mnoha místech Králvéhradeckého kraje přenášejí přes silnice tisíce obojživelníků, aby neskončili pod koly aut. U Vysokého Veselí na Jičínsku teď ale zkouší úplně nový systém. 

Následně jsme se přesouváme k vrchlabskému letišti. Jsme na místě, kde prakticky celý den svítí sluníčko. A to žábám vyhovuje. Hned vidíme dva exempláře.
"Ano, máme tady skokana, ti chodí i když je větší zima, a jednu ropuchu."

Jsou tedy už teploty takové, že žáby začínají migrovat?
"Hlavní boom přesunu nastane až nebudou noční teploty kolem bodu mrazu. Až to bude teplejší, tak už se přes den přesunou. A když zaprší, tak to pro ně bude ideální," doplňuje Ondřejka Bachtíková.

Zábrany kolem silnic tak na Vrchlabsku vydrží nejméně měsíc. 

Ochranáři na Vrchlabsku vybudovali u frekventovaných silnic zábrany a zachraňují obojživelníky
Spustit audio

Související