Obojživelníci putují za rozmnožováním. Ochránci přírody je opět přenášejí přes silnice

18. duben 2013

S jarním oteplením začala každoroční pouť obojživelníků za rozmnožováním a s tím i tradiční práce ochránců přírody. Pokud totiž musejí obojživelníci překonat silnici, až 80 procent z nich končí pod koly aut. V nejexponovanějších místech proto chrání ohrožené živočichy plůtky kolem silnic. U nich obojživelníky sbírají ochranáři a přenášejí je na druhou stranu.

Tři sta metrů dlouhá bariéra stojí také u silnice ze Starých Nechanic na Nový Bydžov v Královéhradeckém kraji. „Máme tady ropuchy obecné, máme tady skokany hnědé, čolky, rosničku,“ popisuje Jan Švorc z Naturaservisu.

U plůtků jsou v pravidelných intervalech zakopané plastové nádoby, do kterých obojživelníci spadnou. Každý den je pak musí někdo posbírat a přenést do bezpečí.

„Obcházíme je každý den, za každého počasí a zejména ráno, protože obojživelníci táhnou přes noc,“ vysvětluje Martina Kubečková, která se na přenášení živočichů také podílí.

Jarní migrace trvá podle počasí jeden až dva měsíce. Ochránci přírody u Starých Nechanic za tuto dobu pomohou do rybníka, který se nachází asi sto metrů za silnicí, až dvěma tisícům chráněných živočichů.

Spustit audio