Tisíce žab zachrání každý rok speciálními zábranami podél silnic ochránci přírody v Krkonoších

12. duben 2018 15:00

V Krkonoších postavili ochránci přírody na vytipovaných místech zábrany, aby se obojživelníci nedostali na silnice a neskončili pod koly aut. Zábrany jezdí kontrolovat několikrát denně. V současném teplém počasí tolik žab není, ale až zaprší, stoupne jejich počet i na dvojnásobek.

S Ondřejkou Bartíkovou, vedoucí Útulku pro handicapovaná zvířata ve Vrchlabí, jsme dorazili na obchvat města Vrchlabí. Jsou tady vidět už vystavěné zábrany pro žáby. Jak moc je to frekventované místo, kolik žab se tady vyskytuje?

Je tady velký výskyt žab. Můžete vidět, že je pod námi zahrádkářská kolonie a takový přirozený val, do kterého se ty žáby zahrabávají a mají možnost se tam přes to zimní období ukrýt. A když přijde doba tahu, tak musí překonat velice frekventovanou silnici. Proto se tady staví ony zábrany. Těch žab by moc nepřešlo.“

Bereme do ruky kbelík, rukavice a vydáváme se podél silnice.

Neušli jsme ani deset metrů a už sbíráme první žáby.

Jarní migrace žab. Ochranáři postavili podél silnic zábrany. Každý den k nim přijíždění, žáby berou a přenášejí.

Tak, teď jsme je dopravili k rybníku, tady se rozmnoží. A potom se zase během toho letního období přesunou,“ říká Ondřejka Bartíková.

Žáby jsme vypustili, nasedáme do auta a přesunujeme se na další místo.

Jsme na úseku silnice kolem vrchlabského letiště. Opět jde o velmi frekventovanou silnici.

Tady se nám podařilo v rámci revitalizace Vápenického potoka vytvořit několik záchytných rybníčků, trdliště. Takže tady v podstatě jen chodíme a moniturujeme situaci,“ vysvětluje Ondřejka Bartíková.

Ondřejka Bartíková, vedoucí Útulku pro handicapovaná zvířata ve Vrchlabí

Zhruba během dvou hodin se nám podařilo sesbírat a zachránit zhruba tři desítky žab.

Ty zábrany se musí určitě aspoň dvakrát denně objet. Když je vlhko, tak se jezdí i třikrát denně. Prostě v momentě, kdy ten hlavní tah nastane, tak se jezdí častěji,“ dodplňuje Ondřejka Bartíková.

Podle ochranářů se dá předpokládat, že se podaří přenést a zachránit zhruba dva tíce žab.

Spustit audio

Související