„Oblékání“ Babiček a putování kolem republiky i světa s jejich sběrateli a uměleckými knihaři

Nejen, že jsem viděl asi nejvíc "Babiček" pohromadě. Navíc ale jakých! V kůži, v kanafasu, jako školní četba, zkrátka každá jiná a přece stejná. Sběratelka "Babiček" Boženy Němcové, tedy různých vydání známé knihy, Marta Zemanová, měla totiž nápad. Vydala "Babičku" ve vlastním nákladu a poté oslovila členy Společenstvo českých knihařů, mistry svého oboru, ctitele tradičního řemesla, aby každý po svém "oblékl" Babičku do vazby podle svého stylu.

A na výstavě výsledků mistrovské práce uměleckých knihařů v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici jsem si řekl - to je přece zajímavé téma pro pokračování pořadu "Na cestách". Cestovat s různými "Babičkami" po republice a navíc se potkat na unikátní výstavě i s dalšími sběrateli jedné z našich nejznámějších knih, byla kombinace hodně provokující.

Tím spíš, že sběratelská komunita vlastní i spoustu zahraničních vydání "Babičky". Takže i s Babičkami do světa. A dnešní díl pořadu měl téma jasné...

Babička bez Viktorky

Nesmysl? Nikoli, vyvedla mne z omylu a vyvede v pořadu "Na cestách" i vás majitelka ojedinělého vydání knihy Boženy Němcové Marta Zemanová.

Čtěte také

Dozvíte se, proč je ve vydání z roku 1898 úmyslně vynechán příběh o Viktorce. V pozoruhodně "okleštěné" Babičce nenajdete ani Viktorku, ani černého myslivce s uhrančivým pohledem.

To ale není pochopitelně jediná zajímavost poněkud netradičního vydání pořadu "Na cestách". Téma se sice točí hlavně kolem čtyřiceti výtisků, které patnáct knihařů opatřilo vazbami podle vlastní fantazie a preference materiálu, ale s Martou Zemanovou jsme si povídali také o tom, proč a kdy začala sbírat zrovna také Babičky. Pro představu, vášnivá sběratelka má doma sbírek mnohem víc.

Překvapení z kufříku

Ani tentokrát jsem neopomenul přibalit na cestu za novým pokračováním pořadu "Na cestách" něco málo překvapení pro hosta u mikrofonu.

Čtěte také

Ve vám už známém cestovatelském kufříku se třeba nacházelo i pár formiček na vánoční cukroví.

O dalším ze sběratelských témat Marty Zemanové jsem věděl a majitelku desítek, spíš stovek formiček a vykrajovátek, moje nápověda z kufříku nejen rozesmála, ale i navedla na další povídání. A později i doma u Zemanů jsem zase já odhalil i další předměty sběratelské vášně hostitelky.

Například kouzelné lázeňské pohárky na léčivé vody snad ze všech lázní u nás, historické i nejnovější...

Pan knihař z paneláku

Rozhlasový střih mi i tentokrát umožnil na chvíli si v pořadu "Na cestách" odcestovat z České Skalice do Mníšku pod Brdy. S mikrofonem jsem neodolal nápadu Marty Zemanové vydat se právě za tímto autorem umělecké vazby Babičky a tak uslyšíte, jak se dílo Boženy Němcové "oblékalo" do kůže v dílničce knihaře Karla Havlíka.

V suterénu paneláku jsme si povídali nejen o Babičkách, ale došlo i na vůni knih nebo jiné příklady děl, které člen Společenstva českých knihařů opatřil vazbou. Některé práce Karla Havlíka vlastní prestižní knihovny, jiné jsou v soukromých sbírkách. Snad se povede, abyste se v knihařské dílně prostřednictvím rozhlasu cítili tak pohodově, jako já.

Sběratelé Babiček

Vedle Marty Zemanové uslyšíte v pořadu "Na cestách" také tři další fanoušky "Babiček". S podrobnostmi o své sběratelské vášni se mi v České Skalici svěřili i Šárka Bartošková z Brna, Marie Rendlová z Ústí nad Labem a jeden muž - sběratel "Babiček" ze Zlína pan Ludvík Polášek.

Na cestách s Babičkami v České Skalici

S Babičkami Boženy Němcové tak budeme cestovat také po republice a po světě. Což můžete s námi - stačí si naladit Český rozhlas Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v obvyklém čase po 18:00 v pondělí 25. října nebo si pořad Na cestách s Petrem Voldánem najít v audioarchivu.

Těší se na vás autor pořadu Petr Voldán.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související