Obce na Trutnovsku trápí řidiči nedodržující povolenou rychlost. Usilují proto o umístění radarů

16. červenec 2022 18:48

Některé obce na Trutnovsku chtějí na své silnice umístit radary. Důvodem jsou řidiči, kteří překračují povolenou rychlost. Kde je situace nejhorší zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Jde například dlouhou rovinku v obci Lánov směrem od Trutnova ke kruhovému objezdu a stejně tak samozřejmě v opačném směru. Někteří řidiči totiž nečekají až vyjedou z vesnice a podle vedení radnice plynový pedál sešlápnou podstatně dříve.

Podobná situace je třeba také v nedalekém Rudníku, auta odbočující u železářství a směřující na Vrchlabí často podle vedení obce nedodržují stanovenou padesátikilometrovou rychlost, která je navíc ještě v některých úsecích snížena. Problém je v tom, že po této silnici se pohybuje poměrně hodně lidí, chodí tudy na nákupy, na poštu nebo na úřad.

S několika obyvateli Rudníka jsem hovořila a ti říkali, že opravdu mají někdy strach, když někteří řidiči kolem nich jezdí rychle a oni nemají v podstatě kam uskočit.

Čtěte také

Pokud se obcím radary nakonec nepodaří získat, jak jinak mohou provoz ovlivnit?

Ještě před několika měsíci to vypadalo tak, že si obce mezi sebou budou jeden radar půjčovat. Teď se ale blýská na lepší časy, protože to vypadá, že díky pomoci Svazku obcí Horní Labe by těch radarů mohlo být víc.

Pokud by to ovšem nedopadlo, tak by se podle nezávislého starosty Rudníka Aleš Malocha obce musely nadále obracet na policii, aby na místo stále posílala hlídky kontrolující rychlost v daných úsecích. Jenže ty tam pochopitelně nemohou být neustále.

Čtěte také

Jak se zlepšila dopravní situace v obcích, kde se radary nedávno objevily?

Důležité je, jestli je tam umístěn úsekový nebo okamžitý radar. V tom druhém případě řidiči většinou šlápnou na brzdu v tom daném a označeném místě a po několika metrech třeba zase zrychlí. Takže ten efekt potom není takový, jaký by si obce přály.

Úsekové radary hlídají rychlost na určitou vzdálenost a obce se většinou shodují, že v takových místech se situace na silnici zklidnila a provoz se zpomalil. Problémem jsou ale řidiči projíždějící tímto místem poprvé, ti totiž o radech neví a nerespektují dopravní značky nebo si jich všimnou až na poslední chvíli.

Spustit audio

Související