Obec Blešno na Královéhradecku usiluje o zavedení úsekového měření rychlosti. Zatím ale marně

28. duben 2022 10:06

Obec Blešno na Královéhradecku by ráda zavedla úsekové měření rychlosti. K tomu, aby mohly radary na dopravu na frekventované silnici I/11 dohlížet, je ale potřeba dohoda s hradeckým magistrátem a s městskou policí nebo Policií České republiky. Na dohodu to v nejbližší době ale nevypadá.

Čtěte také

„Tam je potíž i přes noc, protože to je hlavní tah na Kvasiny. A když tudy jezdí v noci naložené kamiony rychlostí 90 kilometrů za hodinu, tak je to jednak hluk, ale i prašnost. Jsou lidi, kteří říkají, že se jim doma klepou hrnečky na stole, když kolem nich projedou,“ popisuje nezávislý starosta Blešna Miloš Buroň situaci v obci, ležící na silnici I/11.

Zpomalit dopravu by mohlo právě úsekové měření, jenže na tom by se musela obec domluvit s hradeckým magistrátem a s městskou policií.

Město Hradec Králové by bylo pro, ale podle primátora Alexandra Hrabálka není teď úplně vhodná doba. „My budujeme inteligentní dopravní systém, který bude jakýmsi kompaktním celkem. A musíme nejprve zjistit, jestli ta jiná lokální měřící zařízení budou kompatibilní a kolik budou vyžadovat pracovníků.

Česká Lípa chce pořídit radary na měření okamžité a úsekové rychlosti

Inteligentní dopravní systém nabídne úsekové měření v Hradci Králové na sedmi nebo osmi místech, rozšiřovat tenhle počet o další úseky mimo město by prý zatím mohlo působit komplikace.

Podle ředitele Městské policie v Hradci Králové Miroslava Hlouška je potřeba připravit se na velké množství přestupků, pokud už by úsekové měření odhalilo viníka, musí pokutu dostat.

Čtěte také

Jinak by prý šlo o zneužití pravomoci veřejného činitele. „Musíme být připraveni na to, abychom všechny přestupky vyřešili. Městská policie má připravena pracoviště i výpočetní techniku, pouze nám zatím nebyl instalován do počítačů informační systém, který bychom si pomyslně osahali. A mohli si vyzkoušet za jak dlouho se dá kolik přestupků validovat.

A Hradec Králové musí tedy nejprve vyzkoušet, jak sám bude zvládat svoje hříšníky za volantem.

Vedle Blešna sondovaly situaci kolem úsekového měření i Všestary, které chtěly měřit v místní části Lípa na silnici na Jičín, podle vyjádření starosty Michala Dernera z KDU-ČSL ale nakonec po rozhodnutí zastupitelstva prozatím svůj zájem odložily.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související