Nové Město nad Metují spustilo ostrý provoz silničního radaru. Řidiči už musí počítat s pokutami

5. leden 2021 10:28

Strážníci v Novém Městě nad Metují zasahovali v prosinci u jediné dopravní nehody. V listopadu u sedmi. Podle velitele městské policie začali řidiči jezdit opatrněji po instalaci měřících budek určených pro přenosný radar. Ten byl zatím ve zkušebním provozu, teď už ale lidé za případné překročení rychlosti zaplatí pokutu.

Čtěte také

„Nejhorší situaci jsme zaznamenali v obci Spy na ulici Halínská. Je to místo, odkud si také občané nejvíc stěžovali na překračování povolené rychlosti."
Velitel městské policie v Novém Městě nad Metují Miloš Kratěna ukazuje statistiky z prosincového zkušebního provozu.

Radar měřil rychlost vždy jen v jediném úseku z osmi možných, nejproblémovějším místem je zmiňovaná obec Spy, kterou řidiči projíždí při cestě na Dobrušku a Rychnov nad Kněžnou.
„Tam ten radar zaznamenával až dvacet přestupků za hodinu."

Po instalaci měřících budek se přitom podle Miloše Kratěny doprava zklidnila, i proto prý ubylo nehod. Radar se sice teprve testoval, to ale řada řidičů nevěděla.

Teď už ale funguje naplno, to znamená, že při překročení rychlosti čeká řidiče pokuta.
„Nyní sedíme u ovládacího stanoviště, kde jsme schopni si radar na dálku zapnout i vypnout. Teď je momentálně zapnutý na ulici T. G. Masaryka v Novém Městě nad Metují."

Pokuty bude vyřizovat správní odbor novoměstské radnice. Na práci je momentálně proškolený jeden úředník.

Čtěte také

„Zaučování už určitým způsobem proběhlo. A teď budeme čekat na to, jak se bude celá věc vyvíjet co se týče počtu přestupků. Jestli to bude jeden člověk zvládat," vysvětluje vedoucí odboru Petr Kubala.

Strážníci ještě teď v lednu počítají s tím, že radar umístí v každé měřící budce na stejnou dobu, od února ale zohlední nejproblémovější místa.

„Zmiňovaná ulice ve Spech bude z našeho pohledu krytá nejvíce," dodává strážník Miloš Kratěna.

Během letošního roku se měřící budka, do které je možné radar umístit, objeví ještě v Bohuslavicích. Zájem o měření rychlosti projevily i obce Černčice, nebo Ohnišov. O případném rozšíření systému se ale bude teprve jednat.

Spustit audio

Související