O víkendu se můžete zapojit do úklidu Krkonoš. Na velké množství odpadků si stěžoval i Krakonoš

17. červenec 2019 11:28

Krkonoše patří mezi turisty k nejoblíbenějším destinacím. Jen loni navštívily Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo téměř tři miliony osm set tisíc lidí. Hory jako takové pak ročně navštíví asi 12 milionů turistů. Problémem tam jsou ale odpadky. 

Každý člověk má mít v hlavě zakódováno, že co si do hor přinese, to by si měl i odnést

Atlas odpadkoušů: Petlahvoň odhozenec

V loňském roce navštívilo Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo téměř 3,8 milionu lidí. To je úctyhodné číslo, které dokazuje, že příroda Krkonoš je stále lákavější cílovou destinací.

Vedení Krkonošského národního parku si stěžuje, lidé odhazují obaly od jídla, PET lahve a papírové kapesníky. Ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí proto národní park chystá na tento víkend velkou úklidovou i osvětovou akci.

Na deseti významných stanovištích Krkonošského národního parku budou o tomto víkendu rozmístěné stánky, kde budou zaměstnanci parku a dobrovolníci lidem rozdávat odpadkové pytle, aby mohli při procházkách parkem pomoct se sběrem odpadků.

64724629_914883398862861_2093159200833142784_n.jpg

Turisté budou zároveň osloveni, aby to co si do hor přinesli, si taky odnesli.

Jak totiž popsal ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch, Krkonoše mají s množstvím odpadků dlouhodobě problém.
„My vysbíráme dvakrát do roka zhruba vždy tři tuny odpadků. V minulosti to byly věci hmotnější, zbytky domácí elektroniky a podobně. A v posledních letech jsou to především obaly od sušenek, PET lahve a podobné odpadky."

Stánky budou třeba na rozcestí před Mumlavským vodopádem, na křižovatce turistických tras u Horské boudy Dvoračky nebo na Medvědíně. Lidé tam dostanou také různé letáky o tom, jak se v parku chovat.

Seznam stanovišť, kde bude možné slib Krakonošovi podepsat:
1. Rozcestí před Mumlavským vodopádem
2. Křižovatka turistických tras u Horské boudy Dvoračky
3. Křižovatka turistických tras u Vrbatovy boudy
4. Medvědín - horní stanice lanovky
5. Sv. Petr - horní stanice lanovky
6. Křižovatka turistických tras u Chalupy na Rozcestí
7. Křižovatka turistických tras u Luční boudy
8. Křižovatka u dolní stanice lanovky na Sněžku a turistické trasy do Obřího dolu
9. Horní stanice lanovky na Černé Hoře
10. Začátek cesty u Pomezní boudy na Cestě česko-polského přátelství

Kampaň je cílená hlavně na děti, národní park je chce vlastně i vychovávat k tomu, aby pro ně bylo samozřejmostí odpadky v přírodě nevyhazovat a když nějaké najdou, tak je sebrat, i když nejsou jejich.

Ministerstvo použilo pro představení akce svérázný způsob

Na tiskovou konferenci v Praze dorazil muž převlečený za Krakonoše a stěžoval si ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi z Hnutí ANO na množství odpadků v Krkonoších.

Krakonoš si stěžoval ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi z Hnutí ANO na množství odpadků v Krkonoších

Podle Richarda Brabce taková kampaň funguje.
„Tohle mi připadá speciálně pro Čechy velmi podnětné. Znají Krkonošské pohádky a Krakonoš je zkrátka pro ně pán hor a ten, který vždy ztrestá Trautenberka, který ho chce podvést a chrání ty poctivé a sĺušné lidi. Tak si říkáme, proč by nemohla pomoci v kampani pohádková postava."

Už nějakou dobu běží třeba i kampaň Není zvěř jako zvěř, ve které Správa Krkonošského národního parku přirovnává odhozené odpadky v přírodě k novým druhům zvěře. Na plakátech v ulicích tak mohou lidé potkat třeba petlahvoně odhozence nebo vlhčence ubrouskového.

autoři: Tereza Chlubná , baj
Spustit audio

Související