O sdílená kola, která se s jarem rozjela v Trutnově, je velký zájem. Kdo tuto službu nejvíc využívá?

5. duben 2024 07:59

Trutnov začátkem tohoto měsíce nabídl lidem sdílená kola. Zájem o ně je od začátku velký. Zaregistrovalo se už 670 uživatelů. K dispozici mají celkem 50 kol na 18 stanovištích. Nejvytíženější místa jsou na autobusovém nádraží a u městského úřadu. 

Jde o pilotní projekt, který potrvá do konce letošního roku, poté vedení města tuto službu vyhodnotí a rozhodne, zda bude pokračovat i v následujícím roce.

Čtěte také

Jirka přiznává, že chce šetřit své kolo a také čas. Proto se rozhodl vyzkoušet sdílené kolo v Trutnově. „Abych se dostal někam, kde nemusím řešit zamykání svého bicyklu. A je to rychlejší než autem a také než jít pěšky.“

Člověk chce své kolo šetřit. Přestože ho má doma. „A také, pokud prší, tak proč ho někde zamykat venku a riskovat, že se ztratí, když mohu využít sdílené kolo. To normálně nechám na ulici a nemusím se o nic dalšího starat. Navíc je elektrické. Takže teď pojedu k nemocnici.

Nejdříve je zapotřebí si do mobilu stáhnout aplikaci, vyplnit nutné údaje a zaregistrovat se. A elektrokolo se nám právě v tuto chvíli odemklo. Máme vyzkoušeno, tak jaké je jízda na sdíleném kole? „Parádní. Jede to skoro samo, usmívá se Jirka.

Po celém Trutnově je celkem 18 stanovišť a lidé mají k dispozici dva druhy kol.

„Všechna klasická kola mají sedmirychlostní přehazovačku. I vzhledem ke kopcovitosti Trutnova aby ten komfort jízdy byl pokud možno co nejlepší. A samozřejmě 20 elektrokol, která hladce zdolají každý kopec. Kdo ještě na elektrokole nejel, tak stojí za to, si to vyzkoušet, říká Lukáš Luňák ze společnosti, která v Trutnově sdílená kola provozuje.

Čtěte také

Víte už že zkušeností, kdo tuto službu především využívá? „Mohlo by se zdát, že sdílená kola budou primárně využívat mladší ročníky, ale není tomu tak. Nejsilnější zastoupení má v rámci celé České republiky věková skupina 25 až 38 let. S tím, že nepatrně převažují muži.

Stanoviště, která jsou teď daná, nemusí být konečná. Bude záležet na tom, kde bude o kola největší zájem. „Jedná se o pilotní projekt, který potrvá 7,5 měsíce. Počítáme s tím, že už v jeho průběhu se budou ta místa uzpůsobovat. Pokud o nějaké místo nebude velký zájem, tak se vytvoří jiné, nové, dodává Lukáš Luňák.

Město Trutnov i společnost provozující službu sdílených kol nevylučují, že pokud bude zájem, bude možné i počet sdílených kol ve městě navýšit.

Spustit audio

Související