Města a obce v Královéhradeckém kraji mohou získat až půl milionu korun na provozování sdílených kol

6. březen 2024 08:03

Královéhradecký kraj s Nadačním fondem Škoda Auto podpoří využívání sdílených kol. Obě instituce poskytnou na sdílenou cyklistiku peníze v novém dotačním programu, rozdělí celkem 5 milionů korun. O peníze můžou žádat všechny obce a města v regionu, maximální výše podpory je půl milionu korun. Cílem je rozšířit službu i do menších měst a obcí v regionu. 

Čtěte také

Je to vlastně možnost doplnit náš krajský dotační program finančními prostředky nadačního fondu,“ říká radní Královéhradeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje Adam Valenta z České pirátské strany.

Kraj do nového dotačního programu vložil 4 miliony korun, milion přidal Nadační Fond Škoda Auto. „Sdílená kola s podporou nadačního fondu fungují v Rychnově nebo na Vrchlabsku, ale protože jsou velmi dobrým doplňkem veřejné dopravy a mají velký potenciál snížit automobilovou dopravu, tak jsme se rozhodli, že podpoříme města, která ještě váhají, jako byl třeba Trutnov.

Možnost zažádat až o sedmdesátiprocentní dotaci má každá obec v kraji včetně těch, které už sdílená kola nabízejí. Hlavní podmínkou je, aby lidé kolo mohli prvních 15 minut využívat zdarma. Služba také musí být dostupná alespoň 6 měsíců v roce.

Královéhradecký kraj a Nadační fond Škoda Auto podepsaly memorandum o spolupráci, jehož stěžejním bodem je podpora sdílených kol ve městech a obcích

„Jak je vidět na tom rostoucím trendu, tak má smysl i tomu městu ještě nějaké finanční prostředky přidat, tak aby rozvinulo sdílená kola do míst, kde třeba ještě teď ty stanice nejsou, vysvětluje Adam Valenta.

V Rychnově nad Kněžnou a ve Vrchlabí podporuje Nadační fond Škoda Auto sdílená kola dva roky.

Čtěte také

Podle ředitele fondu Ladislava Kučery má služba úspěch nejen mezi zaměstnanci automobilek. „Ta čísla potvrzují, že to využívají všichni. Tam je důležité, aby obce sledovaly trend nových uživatelů, a na základě toho jim provozovatel může říct, jestli to má smysl. Jeden rok to dává smysl tady, další rok jinde, podle toho, jak ti občané cestují.

Třeba v Rychnově nad Kněžnou můžou lidé využít 40 jízdních kol v 15 stanovištích, říká místostarostka Jana Drejslová z ODS. „Ze začátku jsme je vyhodnocovali, protože některé nebyly tolik využité a zase jsme je nahradili novými třeba u koupaliště nebo u městského úřadu, kde je to oblíbené. Takže bych řekla, že se na to lidé těší a budeme pokračovat dál.

Rychnov nad Kněžnou službu nabízí sedm měsíců v roce a letošní sezóna začne v dubnu. Mezi dalšími městy, která už v Královéhradeckém kraji sdílená kola podporují, je například Dvůr Králové nad Labem nebo Hořice.

Spustit audio

Související