O radosti i smutku, prostě o životě píše a kreslí Gustav „Gustík“ Erhart: Nechci ztratit své dětství

10. prosinec 2023

I dnes pro vás máme připraven jeden neobyčejný životní příběh o naději. Gustav "Gustík" Erhart už roky statečně bojuje s nepříjemným duševním onemocněním. Terapií, radostí i smyslem života se mu v těžkých chvílích stalo umění. Se svým hendikepem se vypořádává díky malování a psaní básní.

Gustav „Gustík“ Erhart, který žije v Hradci Králové, bojuje se svým duševním onemocněním malováním a poezií. Vlastním nákladem vydal už tři knihy se svými básněmi a kresbami: Malý andělíček, Jestřábi a myšky a Všechny děti Andělíčci. Jako jediný zatím nabízí tato zajímavá díla majitel knihkupectví Ambra Petr Červinka v budově vlakového nádraží v Hradci Králové.

Čtěte také

Gustík se v Centru péče o duševní zdraví v Hradci Králové potkal s fotografiemi, které se mu moc líbily tématy i atmosférou. Zjistil, že jejich autorkou je Lenka. To byl pro jeho život nový impuls: před čtyřmi lety se, jak on říká, „s Leničkou“ oženil a pro oba se otevřela nová kapitola - partnerské soužití. Oba tvoří, každý po svém. Rozhodující je, že si rozumí a nejsou osamělí.

„Moje kresby, obrázky nebo obrazy jsou výhradně portréty. Občas známých osobností, nejvíc však dětí z celého světa. Ty maluji nejraději. Každá kresba mi trvá namalovat i třicet hodin, často nedokážu od obrázku odejít a maluji všechno, co jen moje oči na originální fotce spatřily, i to, co vidím jen já,“ svěřuje se Gustík v knize Jestřábi a myšky.

Kniha je hodně o Gustíkovi a jeho rodině, ale i o historických momentech naší země a osobnostech, kterých si váží. Je tu například i pokračování básně Osvětim, další dvě básně o Sarah Kane nebo o atentátu na Heydricha.

„Nechci si nikdy nechat vzít své dětství.“

Ve své třetí knížce „Všechny děti andělíčci“ udělal Gustík hrdiny svých básniček děti. Na kresbách najdete většinou malou holčičku s pomerančem nebo s třešněmi. Je v tom i autorova symbolika: nechce si nikdy nechat vzít své dětství. Chce si ho v srdci uchovávat až do posledního dne svého života.

Čtěte také

Ve sbírce jsou opět i básně o jeho rodině, o Lence, i o kočce Lindě. Básně o radosti, smutku, o životě.

„Básně jsou můj život a velkou součástí mne samotného. A dokud mi bude v těle bít srdce, budu je psát,“ zakončuje Gustav „Gustík“ Erhart naše rozhlasové setkání a jeho žena Lenka se vedle něj skromně usmívá. Možná už se těší na to, až doma zase usednou ke společnému stolu a každý z nich bude tvořit to, co je mu vlastní a žít společný život, který je jejich nejdůležitější terapií.

Gustíkův příběh, který pro vás natočila redaktorka Vlaďka Wildová, doplnil psychiatr Jan Zbytovský a herec, režisér a scénárista Vladimír Škultéty. Na pořadu spolupracoval dramaturg Českého rozhlasu Jaroslav Pokorný.

Příjemný poslech!

(Další díl nového projektu Českého rozhlasu Hradec Králové s názvem: Neobyčejné příběhy obyčejných lidí)

Spustit audio

Související