O novém koaličním vedení Královéhradeckého kraje politici od sečtení volební hlasů dál vyjednávají

23. září 2024 08:50

Královéhradecký kraj má nově zvolené zastupitele, ale na nové krajské vedení dál čeká. O post hejtmana si už v sobotu řekl Petr Koleta z vítězného Hnutí ANO. Žádný z politických subjektů, které se do zastupitelstva dostaly, nezískal nadpoloviční většinu, a tak bude nutné sestavit vládnoucí koalici. Lídři by se chtěli dohodnout do středy. 

Čtěte také

Politická jednání v Královéhradeckém průběžně sleduje redaktorka Adéla Kavříková. Neděle je den klidu. Platilo to včera i pro krajskou politiku?
My jsme se pokoušeli telefonicky spojit s lídry čtyř nejúspěšnějších kandidátek. Petr Koleta z vítězného Hnutí ANO nám telefon nezvedl a nereagoval ani na SMS zprávu a to samé platí i v případě dosavadního hejtmana Martina Červíčka z ODS, který do voleb vedl uskupení Silní lídři pro kraj. Jejich telefony byly buď vypnuté nebo obsazené.

Úspěšnější jsme byli v případě Čtyřkoalice, kterou do voleb vedl Rudolf Cogan z hnutí STAN. Ten už před volbami vyloučil spolupráci s Hnutím ANO a včera nám potvrdil, že se svou Čtyřkoalicí směřuje do opozice. A podařilo se nám spojit se i s lídrem koalice Hlas samospráv Jiřím Štěpánem ze SOCDEM, podle kterého se jeho kandidátka nebrání tomu, aby vznikla širší koalice, podobně jako třeba v Pardubickém kraji.

Čtěte také

Připomeňme si, které strany a koalice se do krajského zastupitelstva dostaly?
Nejvíce mandátů získalo hnutí ANO - konkrétně 18. Kandidátka s názvem Silní lídři, kterou tvořili zástupci dvou politických stran - Občanské demokratické strany a KDU-ČSL a dále také politického hnutí Východočeši, získala 13 mandátů. 6 křesel má takzvaná Čtyřkoalice, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES.

A dál se do zastupitelstva dostaly ještě další tři subjekty - koalice HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec, ta má 3 mandáty. A 3 mandáty získalo i uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní. Koalice Stačilo!, kterou tvoří KSČM a Česká strana národně sociální, má 2 křesla v zastupitelstvu.

Čtěte také

Celkem je zastupitelů 45 a nutná nadpoloviční většina tedy znamená 23. Po volbách je jasné, že strany dosud vládnoucí v Královéhradeckém kraji většinovou koalici neutvoří. Hnutí ANO a Silní lídři pro kraj by dali dohromady 31 hlasů a ANO se Silnými lídry pro kraj a navíc s Hlasem samospráv celkem 34 hlasů.

V minulých krajských volbách rovněž zvítězilo ANO, ale ostatní strany sestavily vedení bez něho. Může se to stát i letos?
Čistě matematicky ano, ale to by znamenalo, že se budou muset spojit Silní lídři, Čtyřkoalice a minimálně dvě uskupení z trojice Hlas samospráv, uskupení SPD, Trikolora, PRO a Svobodní nebo Stačilo. Letos je situace jiná v tom, že Hnutí ANO výrazně posílilo z 12 mandátů na 18, takže letos už se podle všeho bude na krajské vládě podílet, a to výrazně.

Spustit audio

Související