V Rasoškách a Novém Plesu lidé vedle krajských a senátních voleb hlasují i v místním referendu

20. září 2024 08:39

Dnes se ve 14 hodin otevřou volební místnosti. Občany čeká volba krajských zastupitelů, na Náchodsku budou navíc jako na jediném místě v Královéhradeckém kraji vybírat i senátora. Ve třech obcích si navíc přidali i místní referendum. O čem budou lidé v Novém Plesu, Rasoškách a Cerekvici nad Bystřicí rozhodovat? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

V Rasoškách a Novém Plesu na Náchodsku se místní referendum týká zvažované výstavby velké fotovoltaické elektrárny, v Cerekvici pak lidé poradí radnici, jakou variantu má zvolit při opravách střechy tamní kaple. To na první pohled možná nezní jako tak zásadní otázka jako jestli postavit velké pole solárních panelů nebo ne, ale právě u střechy kaple jde také o dost.

Ve hře jsou dvě varianty, přičemž jedna je ve výsledku za zhruba dva milióny korun a ta druhá za devět miliónů a navíc panoráma obce bude vypadat v jednom nebo druhém případě naprosto jinak.

Čtěte také

Vraťme se do Rasošek a Nového Plesu, kde chce investor stavět elektrárnu na zemědělských pozemcích. To se části místních nelíbí a vznikla petice. Referendum reaguje právě na tuto petici?
Obec Nový Ples vypsala referendum právě v souvislosti s peticí, podle které se místní obávají změny krajinného rázu, omezení výkonu myslivosti, ale také snížení hodnoty nemovitostí nebo omezení dalšího možného rozvoje obce.

Místní mají strach i z možné lokální klimatické změny, z nějakých tepelných ostrovů, které by se v souvislosti s rozsáhlou solární elektrárnou mohly vytvořit. Proti tomu stojí motivace přislíbená investorem, konkrétně v podobě víc než půl miliónu korun ročně do obecního rozpočtu, nová cyklostezka mezi Novým Plesem a Jaroměří a také bonusy v hodnotě 10 až 20 tisíc korun ročně pro každé odběrné místo.

Čtěte také

Mluvil jsi o tom, že se referendum o této elektrárně týká dvou obcí. Co když v každé dopadne odlišně?
Pak by zřejmě investor získal souhlas k výstavbě na pozemcích v katastru té obce, která dala souhlas a mohl by postavit třeba elektrárnu menší. Plánované pozemky jsou v katastru tří obcí, původní plán byl takový, že se všechny tři spojí a budou postupovat společně.

Rasošky se rozhodly jít vlastní cestou a vytvořily si vlastní otázku, která se liší od té v Novém Plesu. A Vlkov na posledním zastupitelstvu rozhodl o tom, že referendum zatím vyhlašovat vůbec nebude. Jinak k tomu, by bylo referendum platné, musí přijít nejméně 35 procent voličů a hlas pro jednu z variant musí dát aspoň čtvrtina ze všech oprávněných voličů v obci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související