Nový plán prevence kriminality v Hradci Králové počítá s vyšším počtem strážníků městské policie

24. leden 2024

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality, který schválili královéhradečtí zastupitelé.

Čtěte také

„Koncepce kriminality se pravidelně schvaluje vždy na čtyři roky a na tohle období, které teď nadchází do roku 2028, tam máme hlavně zlepšení pocitu bezpečí v Harmonii I a jejím okolí, protože to vyšlo právě v průzkumu pocitu bezpečí obyvatel Hradce Králové jako nejhorší místo,“ vysvětluje náměstek primátorky Pavel Vrbický z České pirátské strany.

Mezi další lokality, které jsou z pohledu radnice problémové, patří také hlavní vlakové nádraží, okolí obchodního domu Aupark nebo nedaleké Sukovy sady. „Tam máme v koncepci jasné posílení APK, což jsou asistenti prevence kriminality. Ti budou rekrutování - a už jsou - z řad romské komunity. Kontakty na vhodné kandidáty nám dodává spolek Roma HK, se kterým komunikujeme.

Čtěte také

Počet takových asistentů se v ulicích Hradce Králové naposledy zvýšil 1. ledna a aktuálně jsou 4. Podle Pavla Vrbického to ale nestačí. „Zdá se nám to málo. Na ty 4 lidi máme dotaci z ministerstva vnitra, ale chceme posílit ještě výrazně. Jak to bude potřeba.

Kolik by tedy asistentů kriminality mělo být? „To ještě nevím, to jsme napřed. Teď zrovna třeba hledáme vhodné kandidáty z romské komunity do ochranky na nádraží.

Pro prevenci kriminality radnice v posledních letech také například rozšířila kamerový systém. Přibyly nové kamerové body v Sukových sadech, na náměstí Svobody nebo před zimním stadionem. V prosinci zastupitelé uvolnili městské policii dva miliony korun na nákup druhé mobilní služebny.

Čtěte také

„Snažíme se o co největší počet strážníků v ulicích. Plánujeme nakoupit nové kamerové auto, které bude nasazováno v problémových lokalitách. Nemyslím si, že by v Hradci Králové bylo mnoho problémových lokalit, ale nachází se tady takové, jako je právě Riegerovo náměstí, říká ředitel královéhradecké městské policie Martin Žďárský.

Téma bezpečnosti je v Hradci Králové aktuální. Obzvlášť pak v okolí vlakového nádraží, kde byl 4. ledna zavražděn čtrnáctiletý chlapec.

„Domlouval jsem se s vedením města, s paní primátorkou, že bychom navýšili počty strážníků o 10 až 15, z toho současného stavu 125 strážníků bychom se dostali až na počet 140 strážníků, doplňuje ředitel královéhradecké městské policie Martin Žďárský.

Město se podle něj strážníkům snaží vytvořit co nejkvalitnější podmínky. Od minulého roku je motivuje třeba přidělením služebního bytu.

Spustit audio

Související