Sadaři v meruňkovém sadu zapalovali speciální protimrazové svíce a snažili se tím ochránit úrodu

7. duben 2025 09:22

Největší audioportál na českém internetu

Sadaři v meruňkovém sadu zapalovali speciální protimrazové svíce a snažili se tím ochránit úrodu | Foto: Adéla Kavříková, Český rozhlas

Sadaři v meruňkovém sadu zapalovali speciální protimrazové svíce a snažili se tím ochránit úrodu

Zaměstnanci Výzkumného a šlechtitelského ovocnářského ústavu v Holovousech na Jičínsku o víkendu vstávali už ve tři hodiny ráno. Museli totiž do meruňkového sadu, kde zapalovali speciální protimrazové svíce. Snažili se tím ochránit úrodu  - teploty totiž v noci klesly pod nulu. 

Česko má za sebou dvě jarní mrazivé noci, kdy teploty klesaly až k -5 stupňům Celsia. Takto nízké teploty můžou poškodit kvetoucí ovocné stromy. Mezi nejohroženější druhy aktuálně patří meruňky, které oproti ostatním ovocným stromům kvetou o několik týdnů dříve.

Čtěte také

Například ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousech na Jičínsku proto v noci podpalovali speciální protimrazové svíce. „Budeme to zapalovat od plotu, který je u školky.“

V půl čtvrté ráno klesla teplota v meruňkovém sadu v areálu Výzkumného a šlechtitelského ovocnářského ústavu v Holovousech k minus třem stupňům Celsia.

Na zhruba dvouhektarové ploše se proto sešla desítka pracovníků vybavených plynovými hořáky. Mezi nimi i Lucie Plecitá. „Volal mi kolega asi ve tři hodiny ráno, takže jsem vstala, obvolala jsem další kolegy a ve 3:10 jsme vyrazili do terénu. Plynovým hořákem zapalujeme knoty v těch svících.

Na rozdíl od ostatních ovocných stromů jsou už meruňky v plném květu

Čtěte také

Ovocnáři proto musí při poklesu teplot reagovat rychle, aby stromy ochránili, vysvětluje výzkumný pracovník Luděk Laňar. „V každém porostu máme separátní teploměr a na mobilu v aplikaci se koukáme, jak se ta teplota vyvíjí. Vidíte, že teď v sadu, ve kterém jsme, nám to ukazuje minus 2,9, což je řekněme hranice kritické teploty, při které začínáme zapalovat ty svíce.

V kovových nádobách kolem nás hoří zhruba čtyři stovky plamenů. Teplotu v sadu dokáží zvýšit až o dva stupně. „Je to slabý zdroj, což je důležité. Není dobré mít několik málo velmi silných zdrojů, protože ta efektivita je pak z několika důvodů menší.

Čtěte také

Zapalováním svící ovocnáři podle Luďka Laňara nechrání jen samotnou úrodu, ale i potenciální výsledky několikaletého výzkumu. „V těchto porostech probíhá i šlechtění, je tu spousta položek, které jsou šlechtitelským materiálem a v některých těch porostech rovněž probíhají pokusy technologického a agronomického ražení.

Ovocnáři mohou vybírat hned z několika různých metod jak ovocný sad před jarními mrazy ochránit. Zapalování svící patří k těm neúčinnějším, nejpraktičtějším, ale také nejdražším.
„Jedna ta svíce stojí okolo tří set korun, má výdrž zhruba sedm až osm hodin. Ta jedna potenciální osmihodinová mrazová noc znamená 60 tisíc na hektar a to jsme na jedné noci. V loňském roce těch mrazivých nocí bylo šest.“

Sadaři v meruňkovém sadu zapalovali speciální protimrazové svíce a snažili se tím ochránit úrodu



Zda se letos stromy podaří před mrazem stoprocentně ochránit, zatím není jasné. V pohotovosti ale musí ovocnáři podle svých zkušeností zůstat nejméně až do 15. května.

Související