Novinář a publicista Stanislav Motl slaví 70. narozeniny. Kdysi se nazval „strážcem vzpomínek“

6. březen 2022

Dnes je tomu přesně sedmdesát let, co se v Ústí nad Orlicí narodil novinář, publicista a spisovatel  Stanislav Motl. Kdysi se nazval „strážcem vzpomínek". A není divu, Stanislav Motl každý den objevuje nová témata, která zpracovává s buldočí trpělivostí a díky tomu odkrývá nepoznané. 

Stanislav Motl našel například pilota, který sestřelil Antoine de Saint Exupéryho, vydal se po stopách českého starosty Chicaga Antonína Čermáka, objevil muže, který přímo v koncentračním táboře zachránil tisíc dětí a vystopoval patnáct nacistických zločinců.

Stanislav Motl

Novinář a spisovatel Stanislav Motl (6. března 1952, Ústí nad Orlicí) začal publikovat na počátku 70. let v regionálních novinách, ve kterých působil deset let. Je nositelem celosvětové ceny The AIB International Media Excellence Awards, která je považována za rozhlasového Oskara, získal ho v letech 2010 a opakovaně v roce 2011. Mimo jiné obdržel také hlavní cenu festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran (2003) a hlavní cenu E. E. Kische (2011).

Dvakrát po sobě získal cenu Asociace mezinárodního vysílání v Londýně, což je rozhlasová obdoba Oskara, je autorem stovek rozhlasových a televizích reportáží a na svém kontě má čtyřiadvacet knih, dvacátou pátou píše.

Co tě v poslední době nejvíc potěšilo?
Dostal jsem od jedné starší paní dopis, kde mi psala, že mne potkává v pražské kavárně Slavia, a že si celou dobu o mne myslela, že jsem takový kavárenský povaleč, ale najednou ke svému úžasu zjistila, že jsem napsal 24 knížek. Tak se mi hluboce omlouvala. To mi tedy udělalo radost.

Při své práci se držím se citátu z Talmudu: Nikdy nesuď člověka za jeho činy, pokud jsi nebyl na jeho místě.
Stanislav Motl, novinář a spisovatel

S kým by ses chtěl v životě setkat, kdyby to bylo možné?
Teď se budete smát, ale s herečkou Katharine Hepburnovou, když jí bylo 30 let. Ale to se mi už bohužel nesplní. To zůstane mým nesplněným snem.

Který z tvých příběhů ti dal nejvíc zabrat nebo ti zabral nejvíc času?
Jsou to dva příběhy. Ten jeden je příběh Oldy Dolečka, to byl nejmladší odbojář východních Čech, který byl v 15 letech umučen. Po jeho osudech jsem pátral 30 let.

Čtěte také

A druhý příběh, který zabral 20 let mého života, to bylo hledání letadla Antoine de Saint-Exupéryho. Ten byl od roku 1944 nezvěstný a já byl doslova posedlý myšlenkou, že to letadlo najdu. Povedlo se mi dostat do jedné francouzské expedice a natočil jsem o tom film. I s pilotem, kterého jsem objevil v Německu, jenž tenkrát v létě roku 1944 slavného spisovatele sestřelil.

Máš nějakou životní filozofii, které se držíš?
Ano, je to citát z Talmudu: Nikdy nesuď člověka za jeho činy, pokud jsi nebyl na jeho místě.

Jak relaxuješ?
Já mám takovou dobrou schopnost relaxovat. Hodně běhám, kolem šesté hodiny ráno už jsem někde většinou v parku. Tam se mi krásně uvolní hlava, to je velmi dobrá relaxace. Potom také hodně čtu a výborná relaxace je i setkání s přáteli. Ale s opravdovými přáteli.

U příležitosti narozenin Stanislava Motla vám v dnešním pořadu Na nedělní vlně Hradce Králové nabízíme rozhovor, který s ním při jeho poslední návštěvě Hradce Králové natočila Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související