Místo šunkafleků zapečte těstoviny s tuňákem a brokolicí. Získáte si žaludky i srdce všech u stolu

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům, přitom vždycky vypadají tak, že jste si s nimi dali patřičnou práci. Nemusíte je připravovat zvlášť, naopak skvěle uplatníte zbylé povařené těstoviny. Vrstvit je můžete s jednoduchou rajčatovou omáčkou, bešamelem i různými druhy sýra. Poslední vrstvu by měl vždy tvořit sýr.

Jídla z jednoho pekáče mají u nás velkou tradici, vždyť kdo by nemiloval už od dětství šunkafleky nebo francouzské brambory? Možností, co v pekáči zapéct, je ale mnohem víc.

Tak vyzkoušejte náš recept na zapečené těstoviny s tuňákem a brokolicí!

Suroviny:
2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě (cca 150 g masa), 400 g těstovin (např. penne), 750 ml zeleninového vývaru, 500 g brokolice, 350 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 čerstvé feferonky, 80 g sušených rajčat v oleji, 1 lžíce olivového oleje, špetka, strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř

Postup:
Sušená rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme na co nejtenčí plátky. Feferonky očistíme a zbavíme stopky a jadérek. Tuňáka scedíme.
V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme feferonky, česnek, sušená rajčata a krátce restujeme. Poté zalijeme vývarem, mlékem a vmícháme smetanu. Dochutím solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Uvařené těstoviny dáme do vyššího pekáčku, přidáme brokolici, tuňáka a promícháme. Zalijeme omáčkou z hrnce, posypeme sýrem a dáme to trouby rozehřáté na 180° Celsia. Pečeme asi 40 minut.

Jde o ideální typ pokrmu, pokud máte nakrmit víc lidí najednou. Výhodou je krásné prolnutí chutí díky tomu, že se všechny ingredience pečou dohromady.

Oblíbeným základem pro zapečená jídla jsou těstoviny různých tvarů, které lze proložit dalšími surovinami a zapéct dokřupava.

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.