Pečená hlíva ústřičná s bramborovo-celerovou kaší

Hlíva ústřičná patří mezi houby, které si nejde nezamilovat! Nabízí výborné léčivé účinky, můžete ji použít do spousty receptů. 

Na první pohled byste asi neodhadli, že vám hlíva může tolik pomoci. Ovšem jen těžko najdete jiné houby, které by byly pro váš organismus přínosnější.

Suroviny: 500 g hlívy ústřičné, 2-3 palice česneku, rozdělené na stroužky, ale nevyloupané, 1 větší cibule, nakrájená na kolečka, 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce másla, hrst bylinek (ideální je rozmarýn, tymián, majoránka nebo šalvěj), sůl a hrubě mletý pepř, 400 g brambor (varný typ C nebo B), 400 g celeru, 200 ml mléka, 1 lžíce másla, sůl a čerstvě mletý pepř, zelené lístky (např. polníček) k podávání

Doma pěstovaná hlíva ústřičná

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Hlívu očistěte a větší hlavičky natrhejte na menší kusy. Houby vsypte do pekáčku, přihoďte nevyloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, přidejte olej, máslo, rozmarýn a šalvěj. Osolte, opepřete a vše promíchejte. Dejte do trouby a pečte 30-45 minut.

Mezitím uvařte v osolené vodě brambory s celerem doměkka; trvá to asi 20 minut. Přidejte máslo, přilijte mléko, osolte a opepřete a rozšťouchejte na kaši. Podávejte s pečenou hlívou a ozdobené zelenými lístky.

03126186.jpeg
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.